ΑΘΗΝΑ
07:12
|
03.05.2024
«Το μέλλον μας απειλείται από μικρές ομάδες καλώς χρηματοδοτημένων Ισραηλινών εξτρεμιστών...Ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει προτού είναι πολύ αργά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις απειλές για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και τη δική του θεώρηση σχετικά με το πώς να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ορθοδόξων εκκλησιών αναφέρθηκε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Θεόφιλος απαντώντας σε ερωτήσεις ανταποκρίτριας της ρωσικής εφημερίδας «Ιζβέστια».

ierosolimon theofilos

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες καταγγελίες που έκανε σε σχέση με επικίνδυνες οργανώσεις που θέλουν να εκδιώξουν τους Χριστιανούς από την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απαντά πως πρόκειται για «σαφή, ενεργό και πραγματική απειλή». Τόνισε πως «δυστυχώς έχουμε συνηθίσει υπερβολικά» τις ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες, που με φαύλες μεθόδους αρπάζουν τις ιδιοκτησίες από τις χριστιανικές οικογένειες και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, προειδοποιώντας πως «τώρα η επιδρομή τους απειλεί να επεκταθεί περαιτέρω».

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εάν αυτές οι εξτρεμιστικές ομάδες καταλάβουν στρατηγικές ιδιοκτησίες στη διαδρομή της πορείας των χριστιανών προσκυνητών μέσω της Πύλης της Γιάφας, ακόμη περισσότεροι Χριστιανοί θα εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ και εκατομμύρια προσκυνητές από όλο τον κόσμο θα υποστούν την απίστευτη ακύρωση ενός πνευματικού τους ταξιδιού ζωής. Επιπλέον, η απώλεια της χριστιανικής κοινότητας, μιας κοινότητας που προσφέρει εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα, ανθρωπιστική υποστήριξη σε ανθρώπους όλων των δογμάτων στην περιοχή, θα επηρεάσει καταστροφικά την πλέον ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού και θα επισκιάσει τραγικά την πόλη της Ιερουσαλήμ ως θρησκευτική πρωτεύουσα του κόσμου».

Κληθείς να σχολιάσει τις συχνές προειδοποιήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι σε εκδηλώσεις εξτρεμισμού και φανατισμού στις δια-θρησκευτικές σχέσεις, διαπίστωσε την αύξηση των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Τόνισε ωστόσο πως το 80% των διωκόμενων ανά την υφήλιο είναι Χριστιανοί.

Χτυπώντας συναγερμό ο Πατριάρχης Θεόφιλος επανήλθε στο ζήτημα της δράσης ισραηλινών εξτρεμιστικών οργανώσεων λέγοντας:

«Το μέλλον μας απειλείται από μικρές ομάδες καλώς χρηματοδοτημένων Ισραηλινών εξτρεμιστών, οι οποίοι διεξάγουν εξαντλητικό πόλεμο εναντίον μιας απροστάτευτης κοινότητας, που ζητά μόνον να αγαπά και να υπηρετεί τους γείτονές της. Κατά το παρόν, αποτελούμε λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού και ο αριθμός μας συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει προτού είναι πολύ αργά».

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε το 2019 με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη στάση του Ρώσου ηγέτη σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων των Χριστιανών ο Πατριάρχης Θεόφιλος απάντησε πως σωστά «αποδίδετε τα δέοντα στον πρόεδρο Πούτιν για τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τη χριστιανική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε βαθιά ενθαρρυμένοι και ευγνώμονες για την υποστήριξή του».

Οταν ρωτήθηκε εάν είναι εφικτό σήμερα να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση των επικεφαλής Ορθοδόξων Εκκλησιών για την υπερκέραση του σχίσματος που δημιουργήθηκε λόγω της υπογραφής του τόμου αυτοκεφαλίας για την Ουκρανία είπε πως ελάχιστα ζητήματα είναι τόσο σημαντικά όσο η ενότητα της Εκκλησίας.

Πρόσθεσε δε: «Στις Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίζουμε να συναντιόμαστε εν πνεύματι χριστιανικής αγάπης και αδελφοσύνης και να συζητάμε θέματα, τα οποία υπερβολικά εύκολα μας χωρίζουν. Ζώντας φιλόξενα και ανταλλάσσοντας απόψεις εντίμως προσκαλούμε το Άγιο Πνεύμα να μας ενώσει. Έχω πολύ ενθαρρυνθεί με την ετοιμότητα των Προκαθημένων να το πράττουν και προσβλέπω σε περισσότερες ευκαιρίες να καταθέσουμε από κοινού τις σκέψεις μας τους προσεχείς μήνες».

Πηγή: Ρομφαία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα