ΑΘΗΝΑ
13:37
|
03.05.2024
Απολύονται και οι 1080 εργαζόμενοι ενώ μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο 300 οικογένειες υπαλλήλων που μένουν σε οικισμούς της βιομηχανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο δρόμο αφήνει η κυβέρνηση τους 1.080 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου ως τα μέσα ή τέλη Μαρτίου να παραδώσει το εργοστάσιο στους νέους ιδιοκτήτες που θα αναδειχθούν από τη διενέργεια δύο επικείμενων διαγωνισμών  για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της βιομηχανίας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονμικών Χρήστος Σταϊκούρας,Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες, 1 Φεβρουαρίου με συνδικαλιστές, ανακοίνωσαν πως το επόμενο 10ήμερο θα αναρτηθεί στο VDR ( virtual data room) το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης ώστε να διεξαχθούν εντός Μαρτίου οι δύο διαγωνισμοί.

Ο ένας διαγωνισμός αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο άλλος διαγωνισμός αφορά  τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι.

Τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι

Οι υπουργοί  ανακοίνωσαν ότι ο Ειδικός Διαχειριστής θα απολύσει όλους τους εργαζόμενους και εκείνοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, περίπου 300 άτομα, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Κι αν παραμείνουν πάνω από ένα χρόνο άνεργοι θα ενταχθούν στα άλλα ειδικά προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους.

Ανακοίνωσαν επίσης πως ο Ειδικός Διαχειριστής θα επαναπροσλάβει μέρος του προσωπικού, για να διατηρηθεί το εργοστάσιο σε κατάσταση λειτουργίας. Οι προσλήψεις θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας. Ωστόσο δεν έχουν ανακοινώσει ούτε καν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν.

Ξεσπιτώνουν 300 οικογένειες από τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ

Από το κυβερνητικό σχέδιο της ΛΑΡΚΟ δεν γλιτώνουν ούτε οι περίπου 300 οικογένειες εργαζομένων που μένουν σε οικισμούς της βιομηχανίας και θα μείνουν άστεγες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση κάλεσε όσους διαμένουν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ να τους εκκενώσουν…επειδή αυτοί ανήκουν στη βιομηχανία.

Εν ολίγοις, θα μείνουν στο δρόμο (και κυριολεκτικά…) 300 οικογένειες.

Την αντίδρασή τους στα σχέδια απόλυσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν εδώ και μέρες πολλά εργατικά κέντρα από δεκάδες περιοχές της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα