ΑΘΗΝΑ
11:10
|
27.04.2024
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε στηθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα Πέμπτη στην περιοχή όπου βρίσκεται το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο στην Ουέλινγκτον ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί επί τρεις ημέρες, με αναφορές για πενήντα ως εκατό συλλήψεις.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε στηθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου.

H ένταση κορυφώθηκε με ένα τείχος περισσότερων από 100 αστυνομικών να προχωρά λίγα μέτρα κάθε μισή ώρα, καταστρέφοντας στην πορεία τους τις σκηνές που είχαν στήσει πρόχειρα οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κινούνταν σε ρυθμούς χάκα – του παραδοσιακού χορού των Μαορί – και φώναζαν «μείνετε στις θέσεις σας», «αυτή δεν είναι δημοκρατία», «ντροπή σας», ή ακόμη «εγκαταλείψτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», παρόλη την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, τις συλλήψεις και τη χρήση, σε αρκετές περιπτώσεις σπρέι πιπεριού.

Μια γυναίκα που αρνήθηκε να δώσει το όνομά της κατηγόρησε τους αστυνομικούς πως προκάλεσαν το πλήθος. «Ήταν ειρηνική διαδήλωση, αυτό που έκαναν είναι ντροπή». «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το έβλεπα αυτό στη Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τους 120 συλληφθέντες σήμερα, οι κατηγορίες είναι παραβίαση ή παρεμπόδιση», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Διοικητής της Περιφέρειας Ουέλινγκτον, Κόρι Πάρνελ, ενώ η New Zealand Herald ανέφερε ότι κανένας δεν κατηγορήθηκε για επίθεση.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε την Τρίτη, εμπνευσμένη από τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων στον Καναδά, με εκατοντάδες τροχόσπιτα και φορτηγά να αποκλείουν τη συνοικία στην οποία εδρεύει το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον. Τα περισσότερα οχήματα αποχώρησαν έπειτα από 24 ώρες, αλλά μερίδα των διαδηλωτών παρέμεινε, δηλώνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει την κινητοποίηση «για όσο χρειαστεί».

Η αστυνομία «αναγνωρίζει το δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που δεν πλήττει δυσανάλογα το ευρύ κοινό», σχολίασε ο Κόρι Παρνέλ, επικεφαλής της αστυνομίας της Ουέλινγκτον προσθέτοντας ότι η διαμαρτυρία αναμένεται να συνεχιστεί για  μερικές ημέρες, απαιτώντας τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων και από άλλες περιοχές της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για το προσωπικό των τομέων της υγείας, της επιβολής της τάξης, της παιδείας και της άμυνας. Όσοι τον αρνούνται διατρέχουν κίνδυνο απομάκρυνσης από τις θέσεις τους. Είναι απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε εστιατόρια, αθλητικούς αγώνες και θρησκευτικές τελετές.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν, «το 96% των Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα