ΑΘΗΝΑ
15:39
|
20.04.2024
Τα οστά του μαμούθ και άλλων ζώων που βρέθηκαν στο Σέρφορντ, χρονολογούνται πριν από 30.000 με 60.000 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα υπολείμματα ενός μαμούθ βρέθηκαν ανάμεσα σε μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά οστά ζώων της Εποχής των Παγετώνων σε μια σπηλιά στο Ντέβον της Βρετανίας, υποστήριξαν ειδικοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν, ότι το εύρημα στο Σέρφορντ, στην περιοχή της κατασκευής κτιρίου 5.500 κατοικιών στα περίχωρα του Πλύμουθ, είναι «εξαιρετικό» και δίνει μια εκπληκτική ματιά στην πανίδα αυτού του μεγέθους, που περιπλανιόταν στο σημερινό Ντέβον πριν από 30.000 και 60.000 χρόνια. Μαζί με τα οστά του μαμούθ, βρέθηκαν οστά ρινόκερου, λύκου και ύαινας και πιστεύεται ότι χρονολογούνται και αυτά στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων – περίπου 30.000 έως 60.000 χρόνια πριν.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ρομπ Μπέρν είπε, ότι τα ευρήματα ήταν «εθνικής σημασίας».

Ο Ρομπ Μπέρν, από το Orion Heritage, μια εταιρεία συμβούλων αρχαιολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ότι ήταν «μια εμπειρία που θα μπορούσε να γίνει μια φορά στη ζωή των εμπλεκομένων».

Μάλλινος ρινόκερος κάτω γνάθος
Κατά τις έρευνες βρέθηκε η κάτω γνάθος ενός ρινόκερου

Οι κατασκευαστές του Sherford, μιας νέας πόλης 5.500 κατοίκων που χτίζεται, ξεκίνησαν τις αρχαιολογικές εργασίες κατά την έναρξη της κατασκευής της πόλης, το 2015, οι οποίες συνεχίζονται από τότε έως και σήμερα. «Οι κατασκευές που γίνονται στο Σέρφορντ είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ανακαλύφθηκαν αυτά τα ευρήματα και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κείτονταν ανενόχλητα μέχρι τώρα».

Οι queer «Εραστές» της αρχαιότητας: Επανάσταση στην παγκόσμια σεξουαλικότητα

«Το να βρίσκουμε μια τέτοια σειρά από αντικείμενα ανέγγιχτα, για τόσο καιρό είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο φαινόμενο».

Καταγραφή καταθέσεων που βρέθηκαν κοντά σε κρανίο λύκου
Μια ομάδα αρχαιολόγων κατέγραψε τα ευρήματα in situ προτού τα αφαιρέσει για ανάλυση

Η ανασκαφή κατά τη διάρκεια των εργασιών υποδομής οδήγησε στην ανακάλυψη των υπολειμμάτων ζώων σε μια περιοχή κοντά σε παλιούς κλιβάνους ασβέστη και στο λατομείο Σέρφορντ.

Η αρχαιολογική ομάδα έχει βρει μέχρι στιγμής τα ερείπια ενός μαμούθ και ενός ρινόκερου, μαζί με έναν σχεδόν πλήρη σκελετό λύκου και μερικά υπολείμματα ύαινας, αλόγου, ταράνδου, λαγού του βουνού και κόκκινης αλεπούς. Τα οστά υποβάλλονται τώρα σε ανάλυση, αλλά αναμένεται να δοθούν στο νέο μουσείο του Πλύμουθ.

Περισσότερες από 200 συστάδες οστών έχουν ήδη αφαιρεθεί προσεκτικά από το σπήλαιο και θα εξεταστούν με σκοπό να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας εικόνας του πώς ήταν η ζωή στην εποχή των παγετώνων στη Βρετανία.

Κρανίο λύκου
Ένας σχεδόν πλήρης σκελετός λύκου με κρανίο

Η κοινοπραξία Σέρφορντ είπε, ότι η υπόγεια περιοχή, όπου βρέθηκαν τα οστά θα συντηρηθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία κατασκευή στην κορυφή της. Επιπλέον, η είσοδος θα παραμείνει κλειστή.

Μια θεωρία υποστηρίζει, ότι μερικά από τα πλάσματα έπεσαν σε ένα λάκκο και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν με αποτέλεσμα να γίνουν θηράματα, για άλλα σαρκοφάγα ζώα ή ότι τα ζώα πέθαναν αλλού και τα οστά ξεβράστηκαν στην περιοχή με την πάροδο των χρόνων.

Η κατανόηση του εύρους των παρόντων θηλαστικών, ιδιαίτερα των φυτοφάγων, θα δώσει επίσης μια εικόνα για τα φυτά που μπορεί να υπήρχαν εκείνη την εποχή στον πλανήτη.

Οστά μαμούθ και άλλων ζώων βρέθηκαν σε εργοτάξιο στη Βρετανία

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα