ΑΘΗΝΑ
01:51
|
12.09.2024
Για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάνει λόγω ο υπουργός εσωτερικών απο τη Λευκωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Για εμάς, αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κύπριος υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, αναφερόμενος στην αύξηση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, προσθέτοντας ότι το 4,6% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον αιτούντες άσυλο ή δικαιούχοι προστασίας, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Ο Κύπριος υπουργός κατηγόρησε την Τουρκία, τα στρατεύματα της οποίας από το 1974 έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού, ότι ενθαρρύνει μεγάλο μέρος της εισροής Σύριων προσφύγων και αφίξεων από την υποσαχάρια Αφρική.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρητές έχουν επικρίνει την Κύπρο για άθλιες συνθήκες στον κύριο καταυλισμό μεταναστών της, στον οποίο σημειώθηκαν συγκρούσεις αυτόν τον μήνα, και για φερόμενη βάναυση μεταχείριση ορισμένων αφίξεων.

Ωστόσο, ο Νουρής απάντησε ότι «είναι βάναυσο αυτό που μας κάνει η Τουρκία», καθώς οι νέες αιτήσεις ασύλου έχουν πολλαπλασιαστεί σε πάνω από 13.000 πέρυσι σε μιαχώρα 850.000 κατοίκων.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία», κατηγόρησε ο υπουργός από το συντηρητικό κόμμα Δημοκρατικό Συνάθροιση.

Ο Νουρής σημείωσε ότι καθημερινά περίπου 60 με 80 παράτυποι μετανάστες, καθοδηγούμενοι από λαθρέμπορους, διασχίζουν την πράσινη γραμμή μήκους 184 χιλιομέτρων, με το 85% των αιτούντων άσυλο πέρυσι να έχουν φτάσει με αυτόν τον τρόπο.

«Παγιδευμένοι στο νησί»

Η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου το 2021 παρέμεινε η Συρία, αλλά ακολούθησαν το Καμερούν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία και η Σομαλία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Πολλοί από αυτούς, είπε ο Νουρής, πετούν μέσω Κωνσταντινούπολης προς το ψευδοκράτος. «Από εκεί, με τους λαθρέμπορους, βρίσκουν τρόπο να περάσουν την Πράσινη Γραμμή».

Μόνο αφού περάσουν στα νότια, πολλοί ανακαλύπτουν ότι δεν βρίσκονται εντός του χώρου Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι παγιδευμένοι στο νησί», είπε ο Νουρής. «Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία ή στη Γαλλία, όπου θέλουν να πάνε, γιατί η Κύπρος δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν».

Η Κύπρος τονίζει ότι η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο αλλά απλώς η γραμμή κατάπαυσης του πυρός, πέρα από την οποία βρίσκονται «περιοχές που δεν υπόκεινται στον κυβερνητικό έλεγχο».

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο Νουρής, η κυβέρνησή του σύντομα θα κατασκευάσει περίφραξη, θα ενισχύσει τις περιπολίες και, από το καλοκαίρι, θα εγκαταστήσει ένα ισραηλινό σύστημα επιτήρησης.

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου), είπε ο υπουργός.

Ο Νουρής είπε ότι η Κύπρος θα ήθελε η Frontex να περιπολεί στα ύδατα νότια της Τουρκίας, «από όπου κάθε βράδυ, ειδικά το καλοκαίρι, είχαμε παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών» — αλλά αναγνώρισε ότι αυτό θα απαιτούσε την έγκριση της Άγκυρας.

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην εντατική οι Βέλγοι γονείς που παρασύρθηκαν στη Θέρμη από μεθυσμένο οδηγό

Απέρριψε δικαστήριο της Λωζάνης την έφεση του γυναικοκτόνου με το πριόνι

Στις Βρυξέλλες,ο χειρότερος σταθμός τρένου στην Ευρώπη, λέει το Politico

Ελένη Ράντου: Νιώθει αβοήθητη και αδύναμη στη μάχη της μητέρας της απέναντι στην άνοια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα