ΑΘΗΝΑ
16:50
|
28.04.2024
Για άνευ προηγουμένη παρέμβαση στην ιδιωτικότητα, κάνει λόγο η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου spyware Pegasus, που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα NSO με έδρα το Ισραήλ, ζήτησε σήμερα Τρίτη η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EDPS).

Όπως επισημαίνει η EDPS, η χρήση του Pegasus μπορεί να οδηγήσει σε ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο παρέμβασης ακόμα και στις πιο οικείες πτυχές της καθημερινής μας ζωής».

«Η απαγόρευση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης του spyware με το Pegasus στην Ε.Ε. θα αποτελούσε μια αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών», αναφέρει η EDPS και συμπληρώνει ότι στο επίκεντρο της συζήτησης για τα εργαλεία όπως το Pegasus «δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και η σημασία που αποδίδουμε στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».

Το Ισραήλ δέχεται πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο, με καταγγελίες ότι το Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να κατασκοπεύσουν  ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Από τη μεριά της η NSO, που έχει αναπτύξει το λογισμικό, δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες για υπάρχοντες ή δυνητικούς πελάτες της. Όπως ξεκαθάρισε, δεν επεμβαίνει στο σύστημα αφού πουληθεί, ούτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία του.

Έρευνα από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε πέρυσι, με επικεφαλής τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα Forbidden Stories με έδρα το Παρίσι, ανέφερε ότι το spyware είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες παραβιάσεις smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα