ΑΘΗΝΑ
16:59
|
09.06.2026
Νέο μακάβριο εύρημα σε πρώην καθολικό οικοτροφείο στην επαρχία του Σασκάτσεουαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια από τις ιθαγενικές εθνότητες του Καναδά ισχυρίζεται πως ότι ανακάλυψε στοιχεία για 54 αδιευκρίνιστης ταυτότητας τάφους στις τοποθεσίες των δύο πρώην καθολικών οικοτροφείων Fort Pelly και St Phillip’s στην επαρχία του Σασκάτσεουαν.

Αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός της φυλής Κισεκούσι θα πρόκειται για το πιο πρόσφατο εύρημα μιας σειράς ερευνών που έχουν αποκαλύψει πάνω από 1.100 ανώνυμους τάφους ιθαγενών μαθητών από την περασμένη άνοιξη.

Τα εν λόγω οικοτροφεία που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες μέρος μιας πολιτικής που αποσκοπούσε στην αφομοίωση των ιθαγενών παιδιών και στην καταστροφή των αυτόχθονων πολιτισμών και γλωσσών.

Η έκθεση ορόσημο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC), που κυκλοφόρησε το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχολικό δίκτυο οικοτροφείων του Καναδά ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία κατά των ιθαγενών». Από το 1863 έως το 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα σχολεία.

Πηγές: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη χειρουργού για προληπτική μαστεκτομή χωρίς γονιδιακή ένδειξη

Εργατικό ατύχημα σε ξενοδοχείο της Σύρου – Πτώση εργαζόμενης σε φρεάτιο πισίνας από ύψος

Οργή στη Ρώμη με τον Μπεν Γκβιρ του Ισραήλ για τον χαρακτηρισμό «χώρα της σαγιονάρας» για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα