ΑΘΗΝΑ
21:39
|
07.11.2024
Οι κόντρες μεταφέρθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου άναψαν τα αίματα ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον πρέσβη της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταιγιστικές παραμένουν και αυτό το 24ωρο οι διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις στη συνοριακή κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Το επίκεντρο είναι η Ανατολική Ουκρανία με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για προβοκάτσιες με στόχο την όξυνση της κατάστασης. Ρωσόφωνοι και Ουκρανία φέρεται να διεκδικούν την περιοχή όπου βρίσκεται νηπιαγωγείο που χτυπήθηκε από τους βομβαρδισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε ως ψεύτικους τους ισχυρισμούς της εφημερίδας Politico πως η χώρα του σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

«Φαίνεται ότι έχει επινοηθεί άλλο ένα ψέμα. Ελπίζω ότι τουλάχιστον εσείς και εγώ δεν θα εμπιστευτούμε τέτοια ψέματα», και πρόσθεσε πως «υπήρξαν πολλές ημερομηνίες και πολύ πιο συγκεκριμένες», «όλα αποδείχτηκαν ψέματα, ανεύθυνα ψεύτικα, αλλά κανένας από τους συγγραφείς τους δεν αναγνώρισε τελικά ότι έκανε λάθος» είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ επιμένουν πως το σενάριο μιας ρωσικής εισβολής παραμένει πολύ πιθανό, ενώ διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

Interfax: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία

Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Διαξιφισμοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες». Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Είπε επίσης ότι νωρίτερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σχολιάζοντας την ομιλία Μπλίνκεν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημείωσε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους. Με πολύ μετρημένο ύφος, ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για τις «ωμότητες» που διαπράττονται στην ανατολική Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βερσίνιν, ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια πήρε επιδεικτικά το κινητό τηλέφωνό του για να μιλήσει.

Ευθύνες για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ουκρανία επέρριψε στις ΗΠΑ ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. Όπως τόνισε:

«Η Κίνα εκτιμά ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσει η λογική και να στραφούν προς μια πολιτική διευθέτηση, απέχοντας από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υποκινήσει εντάσεις ή να τροφοδοτήσει την κρίση»

«Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να το εξαιρέσουμε όσον αφορά την ένταση στην Ουκρανία. Η συνεχής διεύρυνση, στα απόνερα του Ψυχρού Πολέμου, είναι αντίθετη με την εποχή μας, δηλαδή με τη διαφύλαξη της κοινής ασφάλειας» πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης. Και κατέληξε:

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου».

Μπάιντεν: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εισβολής στην Ουκρανία

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τροφοδότησε το κλίμα έντασης εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής είναι πολύ υψηλός. Επίσης, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δημιουργεί προσχήματα για να δικαιολογήσει μια επέμβαση. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει απομακρύνει δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι προσπαθεί να «στήσει» τεχνητή ένταση ώστε να προχωρήσει σε επίθεση.

Η Ρωσία απελαύνει τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ, Μπαρτ Γκόρμαν

Τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν απελαύνει η Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε ότι η Ρωσία αναζητεί πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία εξέφρασε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη σκιά της έντασης στο Ντονμπάς. 

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα, σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» ξεκαθάρισε, αλλά πρόσθεσε:

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ουκρανία. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι πράκτορες που δρουν στην Ουκρανία».

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Οι εξελίξεις στην περιοχή απασχόλησαν σήμερα την άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας. Για την εξασφάλιση του απορρήτου, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε πάντως έκκληση στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για το Ουκρανικό.

Σε ανάρτηση που έκανε αργότερα απόψε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, στο Τουίτερ αποκάλυψε πως είναι ήδη έτοιμο ένα νέο πακέτο πολύ αυστηρών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας εάν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Politico: Ενίσχυση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα

Δυτικοί διπλωμάτες, σύμφωνα με το Politico, δήλωσαν ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους γύρω από την Ουκρανία, μεταφέροντας σημαντικές ομάδες στρατιωτών και στήνοντας νοσοκομεία εκστρατείας.

Όπως αναφέρουν, οι μισές από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε απόσταση 50 χλμ. από τα σύνορα, ενώ έχουν εντοπιστεί ελικόπτερα 25χλμ. από τα σύνορα και τρία ακόμη πολεμικά πλοία έφτασαν στην Κριμαία.

Ανησυχία προκαλεί η κατασκευή γέφυρας στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ, καθώς θεωρείται εξαιρετικά «παράξενη» δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία συχνά κάνει αυτού του είδους τις ασκήσεις.

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει τα όρια

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστιο δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως, αναπτύσσοντας στρατεύματα, το ΝΑΤΟ «κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που μας κατηγορεί ότι κάνουμε». Πρόσθεσε δε ότι η ατλαντική συμμαχία έχει ξεπεράσει τα όρια: «Ξέρετε, αυτή η αίσθηση της προσωπικής ανωτερότητας και του προσωπικού αλάθητου έχει ήδη ξεπεράσει κατά τη γνώμη μου τα όρια, και δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ απλά δεν μπορούν να δουν αυτή τη γραμμή».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα στο BBC ότι μόνο η ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του. Ο ίδιος, παραδέχεται ότι δεν θα είναι εύκολο για την Ουκρανία να ενταχθεί, αλλά υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» για τη χώρα του.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των αυτόνομων ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα πως οι ουκρανικές αρχές εγκαταλείπουν την πόλη του Λβοφ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ συγκέντρωσαν στοιχεία που υποδεικνύουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την εκκένωση του ουκρανικού προεδρικού γραφείου στο Λβοφ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντόνετσκ, Όλεγκ Νικήτιν: «Σύμφωνα με τις πηγές μας, η ουκρανική ηγεσία, ενώ αυξάνει την ένταση των επιθέσεών της στο Ντονμπάς, προετοιμάζεται για την εκκένωση του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, της Verkhovna Rada, του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφαλείας, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπουργείων και υπηρεσιών στο Λβοφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία κι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τις διπλωματικές τους αποστολές από το Λβοφ. Αυτή η εκκένωση πραγματοποιείται, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση αποτυχίας της ουκρανικής επιθετικότητας κατά των λαϊκών δημοκρατιών και της ακόλουθης αντεπίθεσης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ναζί».

Λονδίνο: Η Μόσχα αναζητεί «προσχήματα για εισβολή»

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter λίγο πριν συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το Κίεβο κατηγορεί αυτονομιστές για βομβαρδισμό νηπιαγωγείου

O στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε αυτονομιστές αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγές αυτοπτών μαρτύρων, κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, έναν εκπαιδευτικό, έναν καθαριστή και τον φύλακα του σχολείου, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ανηλίκων, καθώς τα παιδιά βρισκόντουσαν σε άλλη αίθουσα.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς Ουάσιγκτον και Κίεβο αμφισβητούν τις ανακοινώσεις της Μόσχας για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεών της από τα σύνορα.

Παρότι ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα βίντεο που εμφανίζει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ένταση στο Λουγκάνσκ

Νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Ria, μετέδωσε ότι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με όλμους.

Από τους αυτονομιστές, κατηγορείται ο ουκρανικός στρατός για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των αυτονομιστών και υπήρξε ανταλλαγή πυρών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός. 

Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, επιθετικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού παρατηρούνται και στο Λουγκάνσκ, την έτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός διέψευσε ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επίσης ότι ακούστηκε ήχος από οβίδες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Το πρακτορείο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα για την πληροφορία του.

Μένει να φανεί εάν η τελευταία ένταση εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο του ουκρανικού στρατού για επίθεση στις ανατολικές επαρχίες, ή είναι συνηθισμένες αψιμαχίες με αυτονομιστές όπως αυτές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Πυρετός συναντήσεων το Σάββατο σε Μόναχο, Κίεβο, Βαρσοβία

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της Αμερικανίδας αντιπροέδρου  Καμάλα Χάρις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου «η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Σε Κίεβο και Βαρσοβία, θα μεταβεί η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας, πριν από τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής της στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η Τρας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς – εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει ‘καθεστώς παρία’», σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κα Τρας στο Κίεβο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Τζ. Γέλεν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές»

Αξιωσημείωτο είναι το γεγονός πως η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα προκαλέσουν «παγκόσμιες επιπλοκές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ναυάγησε η συνάντηση του Όλαφ Σολτς με τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών

Προτάσεις Λιβάνιου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γάζα: Στη Χάγη εναντίον του Ισραήλ και η Ιρλανδία

Θα ψηφίσουν και τα δέντρα στο συνέδριο, λέει ο Κασσελάκης – Πολάκης: Ψευδές το πόθεν έσχες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα