ΑΘΗΝΑ
17:55
|
07.05.2024
Πρόκειται για την Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και την Τυνησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι χώρες της Αφρικής επιλέχθηκαν για να λάβουν την τεχνολογία που απαιτείται προκειμένου να παράξουν στο έδαφός τους εμβόλια τεχνολογίας RNA, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παραγωγή αυτού του είδους των εμβολίων.

Πρόκειται για την Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και την Τυνησία όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε: «Κανένα άλλο γεγονός δεν έχει δείξει, με τον τρόπο που το κάνει η πανδημία COVID-19, το πόσο περιοριστική και επικίνδυνη είναι η εξάρτηση από λίγες εταιρείες για την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών. Μεσοπρόθεσμα όπως και μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και επίτευξης καθολικής υγειονομικής κάλυψης είναι να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα όλων των περιοχών να παράγουν τα προϊόντα υγείας που χρειάζονται, με τη δίκαιη πρόσβαση ως πρωταρχικό τελικό σημείο».

Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα δημιουργήσουν την απαραίτητη ικανότητα για την παραγωγή των δικών τους εμβολίων και άλλων τεχνολογιών υγείας, ο ΠΟΥ επεξεργάζεται, όπως ανακοινώθηκε, για τη δημιουργία ενός κόμβου εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού βιοκατασκευής που θα εκπαιδεύει άτομα από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες στην επιστημονική και κλινική έρευνα και ικανότητα παραγωγής.

Αυτή την περίοδο μόνο το 1% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική παράγονται στην ήπειρο του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Το 2021 ο ΠΟΥ είχε στηρίξει τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική προκειμένου να βοηθήσει τους παρασκευαστές των χωρών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα να παράξουν δικά τους εμβόλια.

Ο ρόλος του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ είναι να φροντίσει ώστε οι παρασκευαστές σε αυτές τις χώρες να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να παράξουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA σε μεγάλη κλίμακα και βάσει των διεθνών προτύπων.

Οι νέες μονάδες παραγωγής στην Αφρική, που αρχικά έχουν στόχο την αντιμετώπιση της covid-19, θα μπορούν να παρασκευάσουν και άλλα εμβόλια και φάρμακα, όπως ινσουλίνη, φάρμακα για τον καρκίνο και πιθανόν εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS.

Περισσότερες από 10,4 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο μόνο το 11,3% των Αφρικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως στις αρχές Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από who.int, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στη Νότια Αφρική

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα