ΑΘΗΝΑ
03:03
|
27.07.2024
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος, στη σκιά της χθεσινής έντασης στο Λουχάνσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βαδίζουν Δύση και Ρωσία πάνω από την Ουκρανία, με τον διπλωματικό μαραθώνιο να συνεχίζεται στη σκιά της χθεσινής έντασης στο Λουχάνσκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Επίσης, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να απασχολήσει και την 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα, για πρώτη φορά διά ζώσης έπειτα από δύο χρόνια.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά..

Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της», έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».

Στα πλαίσια της διάσκεψης έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο συνάντηση της Αμερικανίδας αντιπροέδρου  Καμάλα Χάρις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ την ίδια μέρα και πριν τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία η Βρετανή ΥΠΕΞ Λίζ Τρας αναμένεται να μεταβεί σε Κίεβο και Βαρσοβία.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, το Interfax μετέδωσε ότι αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις τους μετά από γυμνάσια στην Κριμαία. Επίσης, από τη χερσόνησο μετακινήθηκαν δέκα βομβαρδιστικά Su-24 προς άλλες βάσεις, και πάλι στο πλαίσιο ασκήσεων.

Στη δε Ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν σήμερα χωριό με πυροβολικό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα