ΑΘΗΝΑ
15:57
|
23.04.2024
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Η ΕΕ στέλνει όπλα και κυρώσεις. Αγωνία για τους εκτοπισμένους. Κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου η Τουρκία σε πολεμικά πλοία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέμπτη ημέρα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στη Λευκορωσία στη συνάντηση των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών με την ελπίδα εξεύρεσης λύσης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα μετέδωσε ο εκεί ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου, RIA Novosti.

Πηγές προσκείμενες στις πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν απέκλεισαν να επαναληφθούν πολύ σύντομα.

Ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντολιάκ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών το απόγευμα ότι η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις.

Σύντομα νέος γύρος παζαριού

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε πως έπειτα από τις διαβουλεύσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών. Όπως μετέδωσε:

«Τα μέρη όρισαν μια σειρά θεμάτων προτεραιότητας, στα οποία όρισαν ορισμένες λύσεις. Για να μπορέσουν οι αποφάσεις αυτές να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις, οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις».

Οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονταν από το πρωί στο τραπέζι του διαλόγου, με την αντιπροσωπεία του Κιέβου να ζητά την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην περιοχή Gomel - RIA Novosti, 1920, 28.02.2022

Λίγο πριν μετά τις 16.30 οι συνομιλίες διακόπηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί (σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νόβοστι) ο τρίτος γύρος. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει στην πραγματικότητα γνωστό το παραμικρό σε ό,τι αφορά το έως τώρα πιθανό αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της Ρωσίας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τέθηκαν τέσσερις όροι:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζελένσκι υπογράφει αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.02.2022

Κλείνει τα στενά του Βοσπόρου σε πολεμικά πλοία η Τουρκία

Απόψε, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα κάνει χρήση της συνθήκης του Μοντρέ επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί να πλήξει ούτε τις σχέσεις της με την Μόσχα, ούτε με το Κίεβο.

Αντιδράσεις στο Βερολίνο που στέλνει δυνάμεις στη Βαλτική

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ χαιρέτισε κατ’ αρχήν τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκ μέρους της γερμανικής κυβένρησης, τονίζοντας πως «οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα και οι μόνες λογικές λύσεις».

Εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν καιρό.Αργότερα, το βράδυ, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του στέλνει μαχητικά Tornado και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας σε αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Νωρίτερα το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή για την ανάπτυξη έξι πολεμικών πλοίων, εκ των οποίων τέσσερα κατευθύνονται στη Βαλτική Θάλασσα.

Επιθέσεις και εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ρωσική προέλαση, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου. Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου.

Την ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, η κομβικής σημασίας πόλη Χάρκοβο φιλοξένησε για ακόμη ένα 24ωρο το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος της σύρραξης, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται.

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε μια γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 31. Ανάμεσα στους τραυματίες 15 στρατιωτικοί και 16 άμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν επτά νεκροί και 44 τραυματίες, ανάμεσά τους 20 στρατιώτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις συνταράσσουν το Κίεβο

Ολονύχτιοι ήταν επίσης οι βομβαρδισμοί στην πόλη Τσέρνιγιβ στον ουκρανικό Βορρά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι «επόμενες 24 ώρες θα είναι κρίσιμες» για τη χώρα του.

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο η ΕΕ δείχνει «τα δόντια» της στη Ρωσία δηλώνοντας ότι θα δεχθεί την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» και στέλνοντας αμυντικό εξοπλισμό για τη θωράκιση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά σήμερα με συμμάχους και εταίρους της Ουάσιγκτον τις «εξελίξεις» ως προς την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και για να «συντονίσει» μια «ενωμένη αντίδραση» σε αυτή.

Εκτακτη σύνοδος Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ (live)

Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης ανέβηκε στις 17.20 ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες για διπλωματική λύση που θα τερματίσει την κρίση. «Χρειαζόμαστε ειρήνη τώρα» είπε ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρέμβασή του, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε 20 εκατομμύρια δολάρια ως έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Διπλωματική λύση ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Πριν την έκτακτη έναρξη συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καλώντας σε μια «διπλωματική λύση» της κρίσης που φα΄ίνεται πως διχάζει τις 22 χώρες αυτού του περιφερειακού μπλοκ.

Αραβικός Σύνδεσμος | Έθνος

Οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν διαλέξει στρατόπεδο στην κρίση, επιθυμώντας να μην θίξουν τη Ρωσία, έναν σημαντικό προμηθευτή δημητριακών και όπλων, χωρίς ωστόσο να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ.

Στο τέλος έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε την πέμπτη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή που έχει ήδη αναγκάσει περισσότερους από 500.000 Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ο Αραβικός Σύνδεσμος με έδρα το Κάιρο, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που αντικατοπτρίζει αυτή την επιθυμία να μην προσβάλει κανένα μέρος.

Ο Σύνδεσμος υπενθύμισε «τη σημασία του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου» και έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και «διπλωματική λύση» σε μια εμπόλεμη σύγκρουση στην οποία η Μόσχα κραδαίνει τώρα την πυρηνική απειλή. Οι αραβικές χώρες αναλαμβάνουν επίσης να «συνεργαστούν» για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χιλιάδων υπηκόων τους -κυρίως φοιτητών- που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, υπό την απειλή βομβών και των απαγορεύσεων πτήσεων μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Η ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση.

  • Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας. Με διαταγή Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  • Το Λουξεμβούργο, γνωστό ως Μεγάλο Δουκάτο, στέλνει στην Ουκρανία 100 αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά, τζιπ και σκηνές.

  • Αναστέλλονται οι εργασίες της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Με εντολή Μπλίνκεν δόθηκε η άδεια στο μη απαραίτητο προσωπικό καθώς σε μέλη των οικογενειών τους να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

  • Η Ρωσία κλείνει τον εναέριο χώρο σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS. Ανάμεσά τους είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

  • Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Ζελένσκι: Ενίσχυση της υποστήριξης των Συμμάχων στην Ουκρανία.

  • Υπουργείο Εσωτερικών Ουκρανίας: Πληροφορίες για δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο.

  • O πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε την υποστ΄ξηριξή του στις σκληρές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Π΄ροεδρο συγκροτείται πλέον «ένας πραγματικά παγκόσμιος αντι-πολεμικός συνασπισμός».

  • Βλαντίμιρ Μεντίνσκι: «Ξενυχτήσαμε περιμένοντας την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Δυστυχώς έχουν πολύ περίπλοκες διαδικασίες και η ώρα της άφιξής τους αναβλήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.

  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε η Ουκρανία να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

  • Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ομόφωνα, σήμερα Δευτέρα, να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας που θέλουν «εθελοντικά» να πολεμήσουν στην Ουκρανία, να το πράξουν.

  • Ουκρανική Προεδρία: «Το σημαντικό θέμα είναι η άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος». Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουκ δήλωσε νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση: «Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα μέτρο από τα κεκτημένα μας».  Μια ενδεικτική δήλωση της διάθεσης με την οποία η Ουκρανία προσέρχεται στις συνομιλίες με τη Ρωσία.

  • Οι υπουργοί Άμυνας των «27» κρατών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα εκτάκτως, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση μετά την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας, όπως είπε. Ο ίδιος χθες στο BBC δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

  • Τουλάχιστον 102 άμαχοι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων την περασμένη Πέμπτη και 304 έχουν τραυματιστεί, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος, δήλωσε η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

  • Έφτασε με ελικόπτερα η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία – Ξεκινούν σε λίγα λεπτάοι διαπραγματεύσεις.

  • Η ρωσική αεροπορία έχει αποκτήσει «αεροπορική υπεροχή σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ.

  • Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ασφαλή δίοδο ώστε να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το Κίεβο

  • Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι εργασίες εντός του εργοστασίου συνεχίζονται. «Τα επίπεδα της ακτινοβολίας είναι φυσιολογικά», διαβεβαιώνουν οι Ρώσοι. To Kίεβο βέβαια διαψεύδει ότι οι Ρώσοι ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

  • Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Λευκορωσία θα ξεκινήσουν στις 12.00 τοπική ώρα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της από το 10,5% στο 20%, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στόχος η επιβράδυνση της διολίσθησης του ρωσικού νομίσματος και της ανόδου του πληθωρισμού.

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

  • Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: Ανακοίνωσε «επιβράδυνση» των ρωσικών επιχειρήσεων μετά τις επιθέσεις εναντίον υποδομών της ουκρανικής αεράμυνας, στρατιωτικών και πολιτικών αεροδρομίων και συνοριακών σημείων ελέγχου. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι «το ηθικό του εχθρού είναι πεσμένο εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που έχουν υποστεί». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες είναι 5.300 ενώ χθες τους έβγαζαν πάνω από 6.000 τους νεκρούς.

  • Έληξε στις 8.00 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο και οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας επιτρέπεται πλέον να βγουν από τα υπόγεια καταφύγια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν, αν και τα δρομολόγια του μετρό θα είναι λιγότερα.

  • Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει φωτογραφίες Ουκρανών να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ.

  • Πληροφορίες ότι χτυπήθηκε πολυκατοικία στην πόλη Τσερνίχιβ.

  • Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα, Δευτέρα, όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το σύνολο του εναέριου χώρου της σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της αίθουσας που θα φιλοξενήσει σήμερα τις αντιπροσωπείες Ρωσίας-Ουκρανίας.

  • Έως και το 40% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χάνει σήμερα το ρωσικό ρούβλι, σημειώνοντας ρεκόρ, μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας.

  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στους χρηματιστές να αναστείλουν την εκτέλεση όλων των εντολών από ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα για την πώληση ρωσικών τίτλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα