ΑΘΗΝΑ
07:45
|
08.07.2024
Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και στο Χάρκοβο. Σύνοδο της ΕΕ στις Βερσαλλίες για την Ουκρανία από τον Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται απόψε η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε αστικά κέντρα της Ουκρανία, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Κίεβο.

Μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκε πριν τις 21.00 κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, ωστόσο δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν υπήρξαν θύματα. Παράλληλα, υπήρξαν βομβαρδισμοί κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Η ισχυρή έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου — ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα — έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Στόχος πυρών έγινε νωρίτερα απόψε όχημα της ελληνικής αυτοκινητοπομπή ςπου αναχώρησε το πρωί από την Μαριούπολη και στο οποίο επιβαίνουν Έλληνες ομογενείς και δημοσιογράφοι. Το αυτοκίνητο που δέχθηκε πυρά ήταν του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα δίχως ευτυχώς να προκληθούν τραυματίες.

Στους 498 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Αργά το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για πρώτη φορά έδωσε επίσημα στοιχεία για τις απώλειες από τη μεριά του ρωσικού στρατού στη διάρκεια των επιχειρήσεων που αύριο κλείνουν την πρώτη βδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 498 Ρώσοι στρατιώτες και άλλοι 1597 τραυματίστηκαν.

Απόψε οι συνομιλίες;

Στο φόντο των αμείωτων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία καταγράφονται αντιφατικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών καθώς οι τελευταίοι ανακοίνωσαν γύρω στις 19.00 το απόγευμα πως δεν μπόρεσαν να φθάσουν στο Belovezhskaya Pushcha την προκαθορισμένη ώρα.

Άφησαν δε να εννοηθεί πως οι συνομιλίες θα αναβάλλονταν για αύριο το πρωί.

Ωστόσο, αργότερα απόψε πληροφορίες από τις δύο πλευρές άφησαν ανοικτό της πραγματοποίησής τους ακόμη και αργότερα τη νύχτα.

Nωρίτερα πάντως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίθηκε (μη δεσμευτικό νομικά) ψήφισμα που ζητά τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Σουηδίας από ρωσικά μαχητικά

Στο «κόκκινο» είναι παράλληλα και το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα της Ρωσίας με χώρες της Σκανδιναβίας.

Ρωσικά μαχητικά απώθησαν πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική  (βίντεο) | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ μιλώντας στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, χαρακτήρισε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Σουηδίας από δύο SU27 και δύο SU24 «εντελώς απαράδεκτη».

Sweden's Minister of Defense Hultqvist and his French counterpart Parly hold press briefing in Stockholm

Πρόσθεσε πως τα σουηδικά κυριαρχικά δικαιώματα και το σουηδικό έδαφος και εναέριος χώρος «πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστά».

Την Κυριακή η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει  στην Ουκρανία 5.000 αντιαρματικά όπλα. Είναι η πρώτη φορά από το 1939 που οι σουηδικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια σε ξένη χώρα.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη ρητορική σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο το πρωί να τον χαρακτηρίζει «δικτάτορα» στο πλαίσιο ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης.

Παράλληλα απόψε ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να αυξήσει περαιτέρω την πίεση έναντι της Μόσχας επιβάλλοντας και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και άλλες κυρώσεις από ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε απόψε να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας – μεταξύ άλλων – επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, και επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Επιπλέον το Συμβούλιο εισήγαγε σε βάρος της Λευκορωσίας περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, προϊόντων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), προϊόντων ξύλου, προϊόντα τσιμέντου, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα καουτσούκ.

Επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης και ορισμένων προηγμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στη στρατιωτική, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας, μαζί με περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Διάγγελμα Μακρόν για σύνοδο της ΕΕ στις Βερσαλλίες

Στο Παρίσι πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε πως συγκαλεί στις 10 και 11 Μαρτίου σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες για την Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε πως θα πάρει και νέα μέτρα για την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και της στρατηγικής αυτονομίας της Γαλλίας αυξάνοντας «τις επενδύσεις στην άμυνά της». Ανέφερε επίσης τη στήριξη για την οικονομία, την έρευνα, την καινοτομία, σε μια «στρατηγική ανεξαρτησίας».

Κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι έχει επιλέξει τον πόλεμο και διέψευσε πως πολεμά το ναζισμό.

Προειδοποίησε πως «αλλάζουμε εποχή» και ότι πλέον «η δημοκρατία και η ελευθερία δεν θεωρούνται δεδομένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ): Το πολιτικό μήνυμα της πασαρέλας

Γαλλία: Νικητής η Αριστερά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Ένας Άι Βασίλης στον Λευκό Οίκο

Βρετανία: Ο Τόνι Μπλερ υπέρ «ενός σχεδίου για τον έλεγχο της μετανάστευσης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα