ΑΘΗΝΑ
00:58
|
25.04.2024
Έβδομη ημέρα συγκρούσεων αλλά o 2ος γύρος συνομιλιών Μόσχας-Κιέβου αναβάλλεται για αύριο. Η αντιπροσωπεία Ρώσων διαπραγματευτών προσήλθε το απόγευμα, όχι όμως και η ουκρανική αντιπροσωπεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας να σφυροκοπούνται και να βρίσκονται υπό τον στενό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων.

Παρόλα αυτά λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα η ρωσική αντιπροσωπεία διαπραγματευτών προσήλθε στο συμφωνημένο σημείο όπου αναμενόταν και η ουκρανική αντιπροσωπεία για έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο την αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο,  μισή ώρα αφότου έφθασαν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε πως είναι καθ’ οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει αύριο στον τόπο συνάντησης.

Ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις αναβάλλονται για αύριο.

Το σφυροκόπημα του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων συνεχίζεται αμείωτο και το βράδυ.

Λίγο πριν τις 21.00 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρωσία και Λευκορωσία

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δικτάτορας» ο Πούτιν κατά τον Μπάιντεν 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη ομιλία του για την «κατάσταση της ένωσης» ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δικτάτορα» που πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» της εισβολής του σε μια ανεξάρτητη χώρα κατά παράβαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Στη Μόσχα το Χρηματιστήριο έμεινε και σήμερα κλειστό, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι θυγατρικές της εκεί αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές μετρητών, αναφέρει το Reuters..  

Στο πεδίο των μαχών, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις η πόλη Χερσώνα στα νότια της χώρας. Στη συνέχεια οι ίδιοι Ουκρανοί διέψευσαν την πληροφορία υποστηρίζοντας ότι η πόλη αντιστέκεται.

Σε ό,τι αφορά τον χτεσινό βομβαρδισμό στον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου κατά τον οποίον σκοτώθηκαν πέντε άτομα ανακοινώθηκε ότι ένα από τα θύματα ήταν ο 44χρονος οπερατέρ, Ευγένι Σακούν που δούλευε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Kiev Live.

Η αγωνία για τους κατοίκους της Μαριούπολης συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο οι τραυματίες ήταν το πρωί περισσότεροι από 100 εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Επιπλεόν. τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.

Σε δήλωσή του, ο Γκρόσι δήλωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να μας διαγράψει

Νέο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό απηύθυνε το πρωί ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνοντας έναν απολογισμό των πρώτων έξι ημερών του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί και υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν θα πέσει με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές.

Λαβρόφ: Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι «πυρηνικός και καταστροφικός»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι εάν ποτέ διεξαχθεί ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα εμπλέκονταν σε αυτόν πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η χώρα του, η Ρωσία, θα βρεθεί ενώπιον ενός «πραγματικού κινδύνου» εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξή του στο Al Jazeera, αναφέρθηκε στο καθεστώς της Κριμαίας.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Η Μαριούπολη σφυροκοπείται, οι απώλειες είναι πολλές και η πόλη δεν έχει νερό, λέει ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμποδίζουν την έξοδο των αμάχων. «Μας ισοπεδώνουν εδώ και 12 ώρες», είπε ο δήμαρχος σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  • Επίσημο. «Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί απόψε», δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας στο CNN.

  • Ο δήμαρχος της Χερσώνας διαψεύδει ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

  • Ο δεύτερος γύρος των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί αργότερα, σήμερα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ουκρανική προεδρία.

  • Ο φυλακισμένος Ρώσος, ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι δημοσίευσε μια σειρά tweets καλώντας σε καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία και πέρα ​​από αυτήν.

  • Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.  

  • Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν καθώς μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών έπληξε το Χάρκοβο δήλωσε ο δήμαρχος Ίχορ Τερέκοφ. «Το Χάρκοβο είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Κάθε τέταρτο άτομο στο Χάρκοβο έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Τερέκοφ.

  • Πεσκόφ: «Οι διαπραγματευτές μας θα είναι εκεί και θα είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απόψε».

  • Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για απόψε στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

  • Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

  • Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τη Χερσώνα. Η Ρωσία λέει ότι η πόλη κατελήφθη ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε την πληροφορία.

  • Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ακυρώθηκαν, απλά αναβλήθηκαν, δήλωσε διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

  • Οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας απαγορεύουν την κυκλοφορία πολιτικών πλοίων στην βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας «για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της χώρας, στο Facebook πριν λίγες ώρες.

  • Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

  • Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ρωσικός πύραυλος χτύπησε περίπου στις 08.10 τοπική ώρα ένα κτίριο της αστυνομίας και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο.

  • 21 νεκροί και 112 τραυματίες στο Χάρκοβο: Ο δήμαρχος της πόλης Ολέι Σινεχούμποφ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας ήταν «μόνιμα υπό εχθρικά πυρά…». Ο Σινεχούμποφ είπε ότι οι βορειοανατολικοί και βόρειοι τομείς της πόλης δέχθηκαν επίθεση, επιβεβαιώνοντας την επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

  • Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο από τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πολίτες καλούνται να καταφύγουν σε κοντινά καταφύγια.

  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 136 οι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13 παιδιά.

  • Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται δική του πηγή.

  • Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

  • Το Twitter ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα φίλα προσκείμενα προς το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης, Russia Today και Sputnik.

  • Αναμένεται να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη για την έξοδο των αμάχων προς τη Μολδαβία. Στις 11 το πρωί η εκκένωση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης από προσωπικό και Έλληνες πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα