ΑΘΗΝΑ
23:35
|
19.09.2024
Με «μικρές θετικές εξελίξεις» έκλεισε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Στο μεταξύ η 12η ημέρα της εισβολής ξεκίνησε με την Ουκρανία αρχικά να κατηγορεί τη Ρωσία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και με το φυσικό αέριο να αυξάνεται σε ιστορικά επίπεδα.

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ολοκληρώθηκε με «μικρές θετικές εξελίξεις» που σχετίζονται με πιθανούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε, ότι ένας Ουκρανός διαπραγματευτής επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις.

Η δημιουργία διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τις κατεστραμμένες από την εισβολή πόλεις έχει αποδειχθεί δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της. Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

  • Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η έξοδος των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία, που κλείνουν μονάδες και εργοστάσια, εντείνοντας την απομόνωση της Ρωσίας. Τελευταίο παράδειγμα η Nissan Motor Co.

  • Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια: Ήταν μια «παραλίγο καταστροφή» που «δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση».

  • Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο ψωμιού στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, λίγο έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

  • Περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι έφτασαν στη Γεωργία τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γεωργίας Λεβάν Νταβιτασβίλι..

  • Πληροφορίες για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους αμάχους στην Ουκρανία.

  • Μιλώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει άμεσα την «στρατιωτική επιχείρηση» εάν η Ουκρανία σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική δράση, αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

  • Άρχισαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι είχε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Mακρόν έκανε λόγο για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» του Πούτιν αναφορικά με την πρόταση του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει μία τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 17:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

  • Διάταγμα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη δυτική Ουγγαρία.

  • Η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί σε ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου όπου η Ουκρανία ζητά να σταματήσει η εισβολή. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Χάγη, Αλεξάντερ Σούλτζιν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία.

  • Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ίρπιν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε η αστυνομία χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκαν οι απομακρύνσεις των αμάχων.

  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • «Η εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια προσφορά και το κόστος των τροφίμων», δήλωσε υπεύθυνος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιπασμάτων στον κόσμο.

  • Νέα παρέμβαση Ζελένσκι. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει την Ουκρανία με στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει το ρωσικό πετρέλαιο «για χάρη της ειρήνης».

  • Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας Ρωσίας: Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 827 ουκρανικά άρματα μάχης κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 84 εκτοξευτήρες πυραύλων και 304 πυροβόλα όπλα και όλμους κατά τη διάρκεια των 12 ημερών της «ειδικής στρατιωτικής επιχειρήσεις» στην Ουκρανία. Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κατερρίφθησαν επίσης τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 κοντά στην Πολτάβα, ένα αεροσκάφος Su-25 στο Γκοστομέλ και δύο ελικόπτερα Mi-24 στην περιοχή του Μακάροφ στις 6 Μαρτίου.

  • Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

  • Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

  • Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σήμερα.

  • Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό της Ουκρανίας με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

  • 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 285 ανήλικοι, πέρασαν τα ελληνικά σύνορα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα