ΑΘΗΝΑ
03:05
|
03.05.2024
Βίντεο δείχνουν το φορτηγό να μπαίνει με την όπισθεν στις πύλες και να τις ανοίγει βιαίως καθώς αρκετοί διαδηλωτές κοιτούσαν και ορισμένοι επικροτούσαν την ενέργεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική πρεσβεία στην Ιρλανδία δήλωσε πως «εκτιμά» τη συνεργασία των ιρλανδικών αρχών αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη χθες στην πύλη του κτιρίου της πρεσβείας, όπου ένα φορτηγό αποπειράθηκε να «εισβάλει» σε αυτήν.

Η πρεσβεία αρχικά είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή επέτρεψε να συμβεί το περιστατικό και ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας «έμειναν αδρανείς» εκείνη τη στιγμή

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδηλωτές που είχαν περικυκλώσει την πρεσβεία υιοθέτησαν «τρομοκρατικές πρακτικές», ενώ παράλληλα τονίστηκε «το απαράδεκτο της κραυγαλέας αδράνειας των ιρλανδικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου».

«Η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα εξαντλητικά μέτρα για να αποτρέψει απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο και του προσωπικού της σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις του 1961», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Σε περαιτέρω δήλωση, ωστόσο, η πρεσβεία ανέφερε: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα από την ιρλανδική αστυνομία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της πρεσβείας και του προσωπικού της. Η πρεσβεία εκτιμά τη συνεργασία των ιρλανδικών αρχών σε αυτό το θέμα».

Ο οδηγός του φορτηγού, ο επιχειρηματίας Λέιτριμ Ντέσμοντ Γουίσλεϋ, συνελήφθη για εγκληματικές ζημιές και παρέμεινε υπό κράτηση μετά το περιστατικό στην οδό Όργουελ στο νότιο Δουβλίνο. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον μιας συνεδρίασης του περιφερειακού δικαστηρίου Tallaght το πρωί της Τρίτης.

Τα βίντεο του περιστατικού δείχνουν το φορτηγό να μπαίνει με την όπισθεν στις πύλες και να τις ανοίγει βιαίως καθώς αρκετοί διαδηλωτές κοιτούσαν και ορισμένοι επικροτούσαν την ενέργεια.

Στη συνέχεια ο Γουίσλεϋ βγήκε από το όχημα και μοίρασε φωτογραφίες από τις «ρωσικές θηριωδίες», όπως είπε, στην Ουκρανία. «Το έκανα αυτό για να δημιουργήσω έναν ασφαλή διάδρομο για να φύγει ο Ρώσος πρεσβευτής από την Ιρλανδία», είπε, με καυστική διάθεση.

«Θέλω ο πρέσβης και οι συνάδελφοί του να φύγουν από αυτή τη χώρα, να φύγουν από αυτήν την ελεύθερη χώρα», είπε. «Είναι καιρός να σηκωθούμε όρθιοι».

Ο Γουίσλεϋ αυτοπροσδιορίστηκε ως «εργάτης» από το Leitrim.

«Έκανα τη δουλειά μου, παιδιά. Ήρθε η ώρα η υπόλοιπη Ιρλανδία να κάνει τη δουλειά της», είπε καθώς τον συνελάμβαναν.

ΠΗΓΗ: Irishtimes.com, Interfax.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα