ΑΘΗΝΑ
14:22
|
18.05.2024
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ήταν «εγκάρδιο» το κλίμα στις συζητήσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Καράκας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο Καράκας για θέματα «αμοιβαίων συμφερόντων», δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε πάνω στην επόμενη ατζέντα των συνομιλιών για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών διήρκησε δύο ώρες και όπως τόνισε ο Μαδούρο έγινε σε κλίμα «εγκάρδιο και αμοιβαίου σεβασμού». «Οι συνομιλίες και ο συντονισμός για μια πιο θετική ατζέντα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε ο σοσιαλιστής Μαδούρο.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε την αποστολή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Καράκας. Τόνισε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για θέματα ενεργειακής ασφάλειας και την κατάσταση των Αμερικανών υπηκόων που κρατούνται και εκτίουν ποινές φυλάκισης στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η επίσκεψη αυτή των Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου στο Καράκας συνδέεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία με αυτό της Βενεζουέλας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επανέναρξη του διαλόγου με την αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, την επανεκκίνηση του διαλόγου την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς παράγοντες της χώρας. Πηγαίνουμε σε αναδιαμόρφωση της διαδικασίας του εθνικού διαλόγου. Αυτός θα είναι πιο περιεκτικός και ευρύτερος», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το telesur.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 θεωρώντας ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία . Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εξάλλου σειρά κυρώσεων στη Βενεζουέλα με στόχο να αναγκάσουν τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ένα από τα μέτρα αυτά, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2019, εμποδίζει το Καράκας να πουλήσει το αργό πετρέλαιο που διαθέτει – και το οποίο αντιπροσωπεύει το 96% των εσόδων της χώρας— στην αμερικανική αγορά.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα