ΑΘΗΝΑ
08:01
|
19.05.2024
Επιμένει να ζητά πολωνικά MiG-29 ο Ζελένσκι, που κατήγγειλε το απόγευμα βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Χωρίς ρεύμα το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό το βάρος του πετρελαϊκού εμπάργκο από ΗΠΑ και Βρετανία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στις αγορές και στις αναμενόμενες συνέπειες της απόφασης αυτής.

Σε διπλωματικό επίπεδο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να αναμένεται στην Άγκυρα από σήμερα.

Στην Αττάλεια αναμένεται την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας. Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Στο έδαφος της Ουκρανίας, η Μόσχα ανακοίνωσε τη συνέχιση της χθεσινής εκεχειρίας προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο, το Τσερνιέφ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Χθες, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατάφεραν να απομακρύνουν 5.000 πολίτες από το Σούμι με λεοφωρεία, ανάμεσά τους και 1.100 ξένους φοιτητές, ενώ απομακρύνθηκαν από την πόλη και 1.000 περίπου ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Νωρίς σήμερα το απόγευμα ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε το βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που είχε ωστόσο (κατά τα φαινόμενα) εκκενωθεί από προσωπικό και ασθενείς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη

Παρέθεσε μάλιστα σχετικό βίντεο με ανάρτησή του στο Τουίτερ που ανέφερε τα εξής:

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Κλείστε τον ουρανό τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχεις δύναμη αλλά φαίνεται να χάνεις την ανθρωπιά».

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στον βομβαρδισμό

Στο βομβαρδισμό του μαιευτηρίου αντέδρασε αργότερα απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Χαρακτήρισε «ανήθικη» τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που άφησε 17 τραυματίες από το προσωπικό του νοσοκομείου, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο.

«Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ανήθικα από το να στοχεύεις ευάλωτους και ανυπεράσπιστους» είπε ο Τζόνσον, κοινοποιώντας μέσω Twitter ένα άρθρο σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου νοσοκομείου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο μελετά πώς να υποστηρίξει περισσότερο την Ουκρανία για να αμυνθεί από αεροπορικές επιδρομές και θα απαιτήσουμε από τον Πούτιν να λογοδοτήσει για τα τρομερά εγκλήματά του», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επιμένει για τα MiG-29 ο Ζελένσκι

«Είμαστε ευγνώμονες στην Πολωνία για την ετοιμότητα να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Το θέμα είναι η υλικοτεχνική υποστήριξη. Ουσιαστικά, είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Πρέπει να λυθεί! Αμέσως» ανέφερε σε νέο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την χθεσινή προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Σε έντονο ύφος, καθώς η προσφορά δεν έγινε δεκτή από την Ουάσιγκτον, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Πολωνίας έχει επιτευχθεί. Αλλά την ίδια στιγμή, ακούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας φαίνεται να είναι παράλογη. Και αυτό λένε στην Ουάσιγκτον. Πότε θα ληφθεί λοιπόν η απόφαση;» και κατέληξε: «Ακούστε: είμαστε σε πόλεμο! Δεν είναι πινγκ πονγκ! Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές! Σας ζητάμε για άλλη μια φορά να λύσετε το θέμα γρήγορα. Στείλτε μας αεροσκάφη» κατέληξε.

Όλες οι εξελίξεις | Συνεχής ενημέρωση

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε απόψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αφού προηγήθηκε η συνομιλία του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν με τον Μπλίνκεν «περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας». Εξέφρασε δε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη του για το νέο πακέτο σκληρών αμερικανικών κυρώσεων στην Ρωσία, τονίζοντας πως η πίεση σε βάρος της Μόσχας «πρέπει να αυξηθεί».
  • Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και νέα πιθανά μέτρα για «συντονισμένη αύξηση της πίεσης έναντι της Ρωσίας».
  • Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, αποφάσισε να ‘παγώσει’ τις σχέσεις του με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή οντότητες που στοχοθετούνται από κυρώσεις.

  • Επιτροπές της ρωσικής βουλής είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για ρυθμίσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, μετέδωσε απόψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax news, επικαλούμενο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αλεξάντερ Χινστέιν, μέλος του κόμματος “Ενιαία Ρωσία”, δήλωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη από τις αρμόδιες επιτροπές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και μπορεί να κατατεθεί “οποιαδήποτε στιγμή”.
  • Συνεπεία των εχθρικών ενεργειών της Ρωσίας, ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, έχει μείνει χωρίς παροχή ρεύματος, αναφέρει η διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης εταιρεία, Ukrenergo. «Οι συνεχιζόμενες εχροπραξίες καθιστούν αδύνατη την επισκευή και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», όπως αναφέρεται.

  • Eπέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποφάσισαν οι 27, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν επιπλέον Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ.

  • Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

  • Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης Λουγκάνσκ, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS στην περιοχή. Η έκρηξη έγινε αισθητή σε όλη την πόλη και φέρεται να έχει καταρρεύσει το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας Lugakom.

  • Και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να τηρήσουν την προτεινόμενη από τη Ρωσία 12ωρη κατάπαυση του πυρός για την ασφαλέστερη απομάκρυνση των αμάχων από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής ηγεσίας, Ιρίνα Βέρεσκουκ. «Απευθύνω έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία: Σεβαστείτε την επίσημη και δημόσια δέσμευσή σας», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.

  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι μέσω Telegram. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

  • 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Σούμι. Ο περιφερειάρχης, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, δήλωσε στο BBC ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή τη Δευτέρα (7/3) κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Τρεις βόμβες… σε μία νύχτα. Ήταν τρομοκρατικό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης στην ουκρανική υπηρεσία του BBC.  

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, ότι το Κίεβο από τα τέλη Ιανουαρίου προετοίμαζε επιθέσεις στο Ντονμπάς.

  • Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για να συντονίσουν την περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον την Ρωσίας, οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, διεμήνυσε χθες ότι οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου θα θεωρείται πλέον πως διαπράττει «ποινικό αδίκημα».

  • Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας για την διάθεση όλων των μαχητικών της αεροσκαφών MiG-29 στις ΗΠΑ, ώστε οι τελευταίες αν το επιθυμούν να τα αποστείλουν στην Ουκρανία.

  • Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

  • Στους 474 ανέβηκε ο επίσημος αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανάμεσά τους 31 παιδιά. Οι 96 από τους νεκρούς αναφέρεται να έχουν σκοτωθεί στο Ντονμπάς. Σε 861 ανέρχονται οι άμαχοι τραυματίες.
  • Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία έως τις 9 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αποφάσισε μετά από ειδική συνεδρίαση, χθες Τρίτη, να αναστείλει τη συνεργασία με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

  • Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Κοΐτσι Χαγκιούντα, δήλωσε ότι το Τόκιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη συμμετοχή του από τα έργα στα μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα στο ρωσικό νησί Σαχαλίνη, εάν αυτό θα συνέβαλε να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Πολωνία για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής (στρατιωτικής) ευρωπαϊκής διοίκησης .

  • Η Coca-Cola Co και η PepsiCo Inc ανακοίνωσαν, χθες Τρίτη, πως αναστέλλουν τις πωλήσεις των αναψυκτικών τους στη Ρωσία. Στην ΄ιδια κίνηση προχώρησαν και οι εταιρίες Starbucks και McDonalds, με τη δεύτερη να ανακοινώνει πως θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς στους άνω των 62.000 υπαλλήλους της στη χώρα. Και η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της πώλησης, παραγωγής και διαφήμισης της μπίρας της στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα