ΑΘΗΝΑ
02:11
|
02.05.2024
Νεκροί και τραυματίες κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις που το πολιορκούν παραμένει το Κίεβο. Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν ξανά στο Κίεβο τα ξημερώματα της Κυριακής προειδοποιώντας για ακόμη μια αεροπορική επιδρομή και σηματοδοτώντας την 18η ημέρα εχθροπραξιών στην Ουκρανία. «Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Στη συνέχεια, το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε αεροπορική επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση του Γιαβόριβ στα δυτικά της χώρας, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ. «Οι κατακτητές εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στο Διεθνές Κέντρο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους. Δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται ακόμη πληροφορίες για τους τραυματίες», ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης φέρεται να εντοπίζονται σύμφωνα με την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία  Maxar Technologies σε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν.  

Κατά την εταιρεία, φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας ενώ δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό. καθώς η περιοχή έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες και κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει ή να εξέλθει εν μέσω έντονων μαχών, ενώ οχήματα γεμάτα με βοήθεια περιμένουν στα περίχωρα της πόλης. Ο Jason Straziuso της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό στη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Μαριούπολη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο παρά την πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, τουλάχιστον 2.187 άμαχοι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και ενός αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε πυρά εναντίον  αμάχων που ακολουθούσαν έναν διάδρομο διαφυγής  κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους από το χωριό Περεμόχα στην περιφέρεια του Κιέβου, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, με την Ρωσία να αρνείται κατηγορηματικά ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής.

«Οι Ρώσοι πυροβόλησαν εναντίον ενός κομβόι γυναικών και παιδιών στην περιφέρεια του Κιέβου, που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω ενός διαδρόμου εγκεκριμένου εκ των προτέρων. Ο απολογισμός αυτής της βάναυσης ενέργειας είναι 7 νεκροί. Ένας μεταξύ αυτών είναι ένα παιδί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, ενώ υποστηρίζει ότι «μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι να γυρίσουν πίσω στο χωριό Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να φύγουν από εκεί»,

«Η προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις διέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» καταλήγει η Ουκρανία σε ανάρτηση στο Facebook, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου, σκόπιμες επιθέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Σχέδια για έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αποδίδει στην Ρωσία η Ουκρανία

Στο μέτωπο των πυρηνικών, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Ουκρανία το Σάββατο πως η Ρωσία σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, με την Ρωσία να διαψεύδει στη συνέχεια τον ισχυρισμό. 

«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες “είναι μονίμως παρόντες” (στη Ζαπορίζια» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η Υπηρεσία συμπλήρωσε μάλιστα ενημερώθηκε από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή πως οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και πως οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα που είναι σημαντικά για την ασφάλεια.

Καταστροφή και μάχες μέχρι θανάτου «βλέπει» ο Ζελένσκι στο ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μάχες μέχρι θανάτου σε περίπτωση που προσπαθήσουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας, καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ξύπνησαν και πάλι τους κατοίκους το πρωί της Κυριακής.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής, και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, ωστόσο θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Β. Ζελένσκι αργά το Σάββατο. «Εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε» σημείωσε στη συνέχεια και επανέλαβε το αίτημά του για μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Στη συνέχεια έκανε λόγο για δημιουργία «ψευδο-δημοκρατιών» από τη Ρωσία με σκοπό τη διάσπαση της Ουκρανίας και κάλεσε τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, να μην επαναλάβουν την εμπειρία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μάλιστα απείλησε τους πιθανούς συνεργάτες και υποστηρικτές της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντα ότι όσοι δελεάζονται από τις προσφορές των Ρώσων κατακτητών υπογράφουν τη δική τους ετυμηγορία.

«Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής της Χερσώνας προσπαθούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδο-δημοκρατιώ. Εκβιάζουν τους τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση στους βουλευτές, αναζητώντας κάποιον για να δωροδοκήσουν» ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία θα αντέξει αυτή τη δοκιμασία. Χρειαζόμαστε χρόνο και δύναμη για να σπάσουμε την πολεμική μηχανή που έχει έρθει στη γη μας».

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου σε εικονική μορφή, δήλωσε στο TASS την Κυριακή ο γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

  • Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν εκκενωθεί από ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, η Iryna Vereshchuk δήλωσε, ότι η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φτάσει στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

  • Η Ρωσία δεν παραιτείται από τις υποχρεώσεις για το εθνικό χρέος και θα το πληρώνει σε ρούβλια μέχρι οι δυτικές χώρες να ξεπαγώσουν τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί αύριο Δευτέρα στη Ρώμη με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα.

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθεί μια νέα ευκαιρία στον διάλογο.

  • Οι εργασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, «ο πάγος έχει σπάσει, η διαδικασία έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία Μάτι Μάασικας.

  • Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ.

  • O Τσέχος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 31,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τσεχική Δημοκρατία στην Ουκρανία.

  • Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε κοντά στο Κίεβο, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο 51χρονος Brent Renaud δεν βρισκόταν τώρα στην Ουκρανία για ρεπορτάζ για λογαριασμό των New York Times. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «κατάλληλες συνέπειες» στη Ρωσία.

  • Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του, είπε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο του βίντεο σήμερα, δήλωσε ότι σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

  • Η Ουκρανία σκέφτεται συνεργασία με το Ισραήλ και την Τουρκία ως πιθανούς μεσολαβητές στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με τον σύμβουλο και διαπραγματευτή του Ουκρανού προέδρου Mykhailo Podolyak, χρειάζεται ένας τόπος καθώς και ένα πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

  • Πάπας Φραγκίσκος Α΄: «Σταματήστε αυτή τη σφαγή». Αυτό δήλωσε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών που βρέθηκε σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. «Στο όνομα του Θεού, ας ακουστεί η κραυγή των ανθρώπων που υποφέρουν και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις», είπε ο 85χρονος Πάπας. Χαρακτήρισε επίσης τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου «βάρβαρη ενέργεια», χωρίς «καμία στρατηγική λογική».

  • Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στην Ουκρανία δεν έχουν θέρμανση σύμφωνα με ανακοίνωση του παρόχου φυσικού αερίου της χώρας. Η εταιρεία Gas TSO της Ουκρανίας αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter ότι οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει υποδομές στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Μικολάιβ.

  • Την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην απομάκρυνση των εγκλωβισμένων Τούρκων σε τέμενος της Μαριούπολης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας το τέμενος, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο 80 ενήλικες και παιδιά, έχει στόχος βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι το τέμενος δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι λεωφορεία αναμένουν τους αμάχους για την απομάκρυνσή τους. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει για το θέμα τη συνδρομή του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

  • Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άτομα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 134.

  • Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παραμένει «δεσμευμένος σύμμαχος» της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Φέλιξ Πλασένσια σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

  • Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης έξω από τη δυτική πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Λβιβ με ανάρτησή του στο Facebook.

  • Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πρωτεύουσα από τα βόρεια, δυτικά και βορειοανατολικά. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει επίσης ένα αεροδρόμιο στην πόλη Vasylkiv.

  • Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής.

  • Κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απείλησε τους πιθανούς συνεργάτες και υποστηρικτές της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντα ότι όσοι δελεάζονται από τις προσφορές των Ρώσων κατακτητών υπογράφουν τη δική τους ετυμηγορία.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη εγκρίνει στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 350 εκατ. δολαρίων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πακέτο στην ιστορία των ΗΠΑ.

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι οι μάχες και η ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω, λέγοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερη αγωνία».

  • «Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής» ανέφερε ο Β. Ζελένσκι, δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον αριθμό των νεκρών για τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

  • Τουλάχιστον 579 Ουκρανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι αριθμός είναι πολύ πιθανόν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα