ΑΘΗΝΑ
07:39
|
07.05.2024
Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν είναι σοβαρό στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων. Σε Μόσχα και Κίεβο το επόμενο διήμερο ο Τσαβούσογλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία, με τους βομβαρδισμούς να αφήνουν πίσω τους συνεχώς νεκρούς και τραυματίες. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα εκ νέου στις διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου που ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και μέλη της ομάδας Ουκρανών διαπραγματευτών να εκτιμούν αργότερα απόψε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν περισσότερο εποικοδομητικές.

Απόψε, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε (σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου) ότι «εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων σχετικά με μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη προηγούμενες απαιτήσεις». Ο Πρόεδρος Πούτιν ωστόσο στη συνέχεια κατηγορεί το Κίεβο ότι «δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ λέγοντας, μέσω βιντεοκλήσης, στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται η Βρετανία: «Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε».

Αργότερα μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο καναδικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία 97 παιδιά. Τους ζήτησε να «εντείνουν τη βοήθειά τους», προς τη χώρα του, αναφέροντας:

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε… Μας παρέχετε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, έχετε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτό δεν τελειώνει τον πόλεμο…Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε ειρήνη»

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Όλες οι εξελίξεις στο διπλωματικό, οικονομικό και επιχειρησιακό πεδίο

  • Στην Μόσχα μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη και στο Κίεβο την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μία νέα προσπάθεια να δώσει ώθηση στις διπλωματικές διεργασίες για την επίτευξη εκεχειρίας.
  • Σε κυρώσεις αντιποίνων σε βάρος υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων προχώρησε σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση Πούτιν. Μεταξύ άλλων στο στόχαστρο ρωσικών κυρώσεων απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία επιβλήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν.
  • Πιθανή η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και της συζύγου του, καθώς και Ρώσων ιδιωτών και οντοτήτων, για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε άλλους τέσσερις Ρώσους και μια οργάνωση.
  • Εφθασαν νωρίς απόψε στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας δηλώνοντας ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό».
  • Πλησιάζουν τα 3.000.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ.
  • Νεκρός έπεσε σήμερα το μεσημέρι ο εικονολήπτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News, Πιερ Ζακρζέουσκι από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, κοντά στο Κίεβο. Το αμερικανικό δίκτυο σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το θάνατο του οπερατέρ επισημαίνοντας πως «είχε καλύψει σχεδόν κάθε διεθνή ιστορία για το Fox News από το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Συρία κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του μαζί μας».
Εικόνα
  • Νεκρή έπεσε στην ίδια επίθεση, λίγη ώρα μετά, και η 24χρονη Ουκρανή δημοσιογράφος Ολεξάνδρα Κουσνίνοβα που συνεργαζόταν με τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρή 24χρονή δημοσιογράφο στο Κίεβο
  • Τo NATO ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων την οποία στη συνέχεια θα αποδώσει στο στρατόπεδο των Ουκρανών, ως τμήμα της εισβολής της στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις.
  • Τους τέσσερις έχουν φτάσει οι νεκροί από χτύπημα ρωσικού πυραύλου σε 16όροφη πολυκατοικία στο Κίεβο. Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία έγιναν 48 απεγκλωβισμοί. Τέσσερα κτήρια χτυπήθηκαν στο Κίεβο σήμερα. Μία πολυκατοικία 10 ορόφων , στην περιοχή Ποντόλ, όπου ευτυχώς δεν υπήρξαν εκεί θύματα, παρά μόνο κάποιοι ελαφρείς τραυματισμοί, καθώς και άλλα δύο διώροφα κτήρια όπου σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.
  • Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησαν και πάλι. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας», ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
  • Οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ θρηνούν τα 21 θύματα της απάνθρωπης πυραυλικής επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα δυτικά ΜΜΕ κωφεύουν και επιλέγουν να προωθούν ψευδείς ειδήσεις και σκηνοθετημένες προκλήσεις, αναφέρει μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης στο Twitter.

  • Ζελένσκι: «Είμαστε όλοι στόχοι της Ρωσίας και όλα θα είναι εναντίον της Ευρώπης εάν η Ουκρανία δεν αντέξει, άρα θα ήθελα να σας ζητήσω να βοηθήσετε τον εαυτό σας, βοηθώντας εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος σε ηγέτες της βορείου Ευρώπης.

  • Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τις πρωινές αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις.

  • Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί: «Οι άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη ασφυκτιούν χωρίς καμία βοήθεια». Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός ευελπιστεί να διοργανώσει δύο κομβόι με περίπου 30 λεωφορεία για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη Σούμι.

  • 36ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 20:00 σήμερα 15 Μαρτίου έως τις 7 το πρωί της 17ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τη Μόσχα αύριο Τετάρτη, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

  • Περίπου 20 Ουκρανοί βουλευτές, γνωστοί για τις «αντεθνικές τους ενέργειες» έχουν διαφύγει στο εξωτερικό σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής της χώρας Αλεξάντρ Κορνιένκο, αναφέρει η Πράβντα της Ουκρανίας.

  • Σε τουλάχιστον 19 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την αεροπορική επιδρομή σε πύργο της τηλεόρασης στην περιοχή της περιφέρειας Ρίβνε, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιτάλι Κόβαλ.

  • Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο στο πλαίσιο αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία καθώς οι μάχες αγριεύουν.

  • Τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Χερσώνας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

  • Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor (πρώην Statoil) θα σταματήσει τις συναλλαγές ρωσικού πετρελαίου και σχετικών προϊόντων, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας.

  • Στις Βρυξέλλες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, να ταξιδέψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών – μελών του  ΝΑΤΟ. Επισήμως ο Λευκός Οίκος, αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση για ταξίδι του Προέδρου στη γηραιά Ήπειρο.

  • Το πάγωμα τυχόν πόρων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ιαπωνίας για ακόμη 17 Ρώσους ανακοινώθηκε σήμερα από το Τόκιο. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο δισεκατομμυριούχος Βίκτορ Βέξελμπεργκ και 12 μέλη της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε μια ζοφερή εκτίμηση αναφορικά με τη διάρκεια του πολέμου. Εκτίμησε πως οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστούν έως τις αρχές Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα. Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.
  • Την Τρίτη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, όπως μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.
  • Επί του διπλωματικού πεδίου, η Σλοβακία απελαύνει τρεις εργαζόμενους στην πρεσβεία της Ρωσίας που βαρύνουν υποψίες για κατασκοπεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα αργά χθες Δευτέρα. Στους Ρώσους διπλωμάτες δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα διότι παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες της διπλωματικής πρακτικής, ανέφερε το ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας να τους κατονομάσει ή να αποκαλύψει ποιες θέσεις είχαν στην πρεσβεία. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι διενεργεί έρευνα για κατασκοπεία, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.
  • Ένα τζετ που φέρεται να ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, προσγειώθηκε στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στοιχεία από μια υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων. Το τζετ απογειώθηκε από το Ισραήλ και πραγματοποίησε σύντομη στάση στην Τουρκία, όπως έδειξαν δεδομένα από τον ιστότοπο αεροπορικής παρακολούθησης FlightRadar24. Ο Αμπράμοβιτς – ο οποίος έχει επίσης ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα – εθεάθη στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ χθες Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.
  • Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει (…) κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα», δήλωσε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν αξίζει να αυξάνουμε τεχνητά τη ζήτηση με αγορές για το μέλλον», πρόσθεσε. Η ρωσική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις. Η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα για να προστατεύσει την αγορά τροφίμων της.
  • Ο ανταποκριτής του Fox News, Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία για να καλύψει τον πόλεμο, τραυματίστηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό δίκτυο. Έως στιγμής η σοβαρότητα του τραυματισμού του δεν έχει γίνει γνωστή. Ο τραυματισμός του Χολ έρχεται μια μέρα μετά τη δολοφονία του Μπρεντ Ρενό, ενός βραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου στην ουκρανική πόλη Ιρπίν. 

Με πληροφορίες από The Guardian, Independent, AFP, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα