ΑΘΗΝΑ
11:09
|
17.05.2024
Επιβράδυνση της ανάπτυξης, εκτίναξη του πληθωρισμού και κινδύνους αναταραχών από την Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει συνολικά την παγκόσμια οικονομία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και ενισχύοντας τον πληθωρισμό και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο και τις, ιστορικών διαστάσεων, προσφυγικές ροές, ο πόλεμος εκτινάσσει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και διαβρώνει τα ατομικά εισοδήματα, ενώ διακόπτει το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα εμβάσματα σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας, ανέφερε το ΔΝΤ σε ανάρτησή στον ιστότοπό του. Επίσης, διαβρώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και προκαλεί αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών, η οποία θα μειώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, θα δυσχεράνει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει ο οργανισμός.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία που θα βλάψει την ανάπτυξη και θα αυξήσει τις τιμές», ανέφερε το ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι αναμένουν υποχώρηση του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2022, που προηγούμενη πρόβλεψή τους την προσδιόριζε στο 4,4% και είναι πιθανόν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους στην επόμενη έκθεσή τους που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 19 Απριλίου.

 Χώρες όπου το οικονομικό βάρος πέφτει στο εμπόριο, τον τουρισμό και τα χρηματοοικονομικά ανοίγματα θα πιεστούν ιδιαίτερα αναφέρει το Ταμείο, και εκφράζει φόβους για κίνδυνο αναταραχής σε περιοχές, από την Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Την ίδια στιγμή, η επισιτιστική ανασφάλεια ήταν πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω σε περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου χώρες όπως η Αίγυπτος εισάγουν το 80% του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μακροπρόθεσμα, «ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη, λόγων των αλλαγών στην αγορά της ενέργειας, της αναδιάρθρωσης των αλυσίδων εφοδιασμού, του κατακερματισμού των δικτύων πληρωμών και των συνεπειών στα συναλλαγματικά αποθέματα χωρών».

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει βαθιά ύφεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ εκτιμά πως η Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διακοπή στις εισαγωγές φυσικού αερίου και ευρύτερες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Ανατολική Ευρώπη, επίσης, η οποία έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει σημαντικά χρηματοδοτικά κόστη.

Χώρες της περιοχής του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, με στενούς εμπορικούς δεσμούς και σύστημα πληρωμών με τη Ρωσία θα επηρεαστούν περισσότερο από την ύφεση σ’ αυτή και από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με περιορισμό του εμπορίου, των εμβασμάτων, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης μπορεί να τονώσει τις εκροές κεφαλαίων και να συσσωρεύσει «αντίθετους ανέμους» στην ανάπτυξη, σε χώρες με ήδη υψηλά επίπεδα χρέους και μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, εκτιμά το ΔΝΤ.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, η πτώση του τουρισμού και τα προβλήματα πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα απειλήσουν χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία εισάγει περίπου το 85% των προμηθειών σιταριού της, με το ένα τρίτο να προέρχεται από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι ο κύριος δίαυλος για τη διάχυση των συνεπειών στο Δυτικό Ημισφαίριο, με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων να είναι πιθανό να επιταχύνουν σημαντικά τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, στην Ασία, εκτιμά το ΔΝΤ, το μεγαλύτερο αντίκτυπο θα αισθανθούν οι οικονομίες της ASEAN που εισάγουν πετρέλαιο, η Ινδία και νησιά του Ειρηνικού, ενώ οι νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα μπορεί να μειώσουν τον αντίκτυπο στην Ιαπωνία και την Κορέα, αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι ο κύριος δίαυλος για διαρροές στο δυτικό ημισφαίριο, με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων που ενδέχεται να επιταχύνουν σημαντικά τους ήδη υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Τι συμβουλεύει το ΔΝΤ τις ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κίνα

Temu: Καταγγελίες από 17 Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μείωση παραγωγής πετρελαίου για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα