ΑΘΗΝΑ
16:26
|
02.05.2024
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευνάσει το κίνημα ανεξαρτησίας του νησιού με μια προσφορά «αυτονομίας», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παρίσι θα μπορούσε να προσφέρει στην Κορσική «αυτονομία», έτσι ώστε να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ του άγριου κινήματος ανεξαρτησίας του νησιού της Μεσογείου και του γαλλικού κράτους που φούντωσαν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε μέχρι την αυτονομία. Ορίστε, η λέξη ειπώθηκε», δήλωσε ο υπουργός στην τοπική εφημερίδα «Corse Matin» πριν από την επίσκεψή του την Τετάρτη. Αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο συνεχίζεται η βία. Η επιστροφή στην ηρεμία είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Καθώς η Γαλλία προχωρά στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα, βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Κορσική μετά από επίθεση που δέχθηκε στη φυλακή ο Ιβάν Κολόνα, ευρέως αποδεκτός αγωνιστής για την εθνική κυριαρχία στο νησί, και ένας από την ομάδα που δολοφόνησε τον κορυφαίο αξιωματούχο του Παρισιού στην Κορσική το 1998.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι περίπου 102 άνθρωποι τραυματίστηκαν μόνο την Κυριακή, 77 εκ των οποίων αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορσικής, Μπαστιά.

Οι Κορσικανοί εθνικιστές έχουν κατηγορήσει το γαλλικό κράτος για την επίθεση στον Κολόνα, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ήρωας της υπόθεσης της ανεξαρτησίας. Όμως ο Νταρμανίν είπε ότι ο Κολόνα δέχθηκε επίθεση από έναν συγκρατούμενο του για «βλασφημία» σε μια «καθαρά τρομοκρατική» πράξη. «Αυτός ο ισχυρισμός πως πρόκειται για έγκλημα του κράτος είναι υπερβολικός, για να μην πω ανυπόφορος», είπε στη «Corse Matin».

Την ίδια στιγμή, η κορσικανική τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει να κατευνάσει την κοινωνική οργή ακυρώνοντας το καθεστώς «ειδικής συνθήκης κρατούμενου» από τον Koλόνα και δύο από τους συνεργούς του. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη μεταφορά τους σε φυλακή στην Κορσική, από την ηπειρωτική Γαλλία όπου βρίσκονται, ένα βασικό αίτημα για όλους τους κρατούμενους που θεωρούνται «πολιτικοί».

Ο Ζεράρ Νταρμανίν.

Ο Νταρμανίν πρόκειται να συναντήσει εκλεγμένους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα της Κορσικής Αζαξιό την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου που είναι υπέρ της αυτονομίας, Ζιλ Σιμεόνι, ο οποίος εξέφρασε ελπίδες για «μια πραγματική πολιτική λύση».

Οι Κορσικανοί είναι απογοητευμένοι που η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του νησιού βρίσκεται σε πάγο από το 2018.

«Η κακή διαχείριση του ζητήματος της Κορσικής από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε η Μαρί-Αντουανέτ Πορπετί, η εθνικιστική πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου.

Ο Νταρμανίν θα επισκεφθεί αργότερα μια μονάδα της αστυνομίας στο λιμάνι της πόλης Πόρτο-Βέκιο, η οποία δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα