ΑΘΗΝΑ
05:39
|
03.05.2024
Ρεπορτάζ των FT κάνει λόγο για ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων. Το ΔΠΔ ζήτησε παύση πυρός. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πολεμοφόδια ύψους 800 εκατ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εικοσιένα μέρες μετά την ρωσική εισβολή, τα μεγάλα μέτωπα στην Ουκρανία εντοπίζονται σήμερα στην πρωτεύουσα, όπου ξημέρωσε ξανά με τον ήχο των σειρήνων και νέες επιθέσεις στα προάστια, στη Μαριούπολη που παραμένει αποκλεισμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και στο λιμάνι της Οδησσού που δέχτηκε μετά τα μεσάνυχτα ισχυρά πυρά από ρωσικά πολεμικά πλοία.

Παράλληλα, παράθυρο αισιοδοξίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών αφήνει το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του. Όπως αναφέρεται, η συμφωνία, την οποία οι δύο πλευρές συζήτησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα «προστασία» από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες των Financial Times δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε σημείο πιθανής συμφωνίας με Κίεβο», ενώ το Κίεβο δια στόματος του συμβούλου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ βλέπει απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

Πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία στον τομέα της «ασφάλειας» ύψους 800 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ομιλία του Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό κογκρέσο.

(Pool)

Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται 800 αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger «ώστε να εξασφαλιστεί ο ουκρανικός στρατός και να συνεχίσει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της χώρας και να υπερασπιστούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο». Μετά από την εξέλιξη αυτή το συνολικό ποσό «βοήθειας» των ΗΠΑ στην Ουκρανία που ανακοινώθηκε μέσα σε μία βδομάδα ανέρχεται σε ένα δισ. δολάρια.

Αργότερα το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε τη δριμύτατη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που σχολίασε: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Νωρίτερα σήμερα, με άρωμα από Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ολοκληρώθηκε πριν λίγο η παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ουκρανία: Τρίτη εβδομάδα πολέμου – Ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων | Συνεχής  ενημέρωση | Κοσμοδρόμιο

«Έχω ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά στα μισά της ομιλίας του ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς νομοθέτες. «Τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και έχω και μια ανάγκη, να προστατευτούν οι ουρανοί μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για θέσπιση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.  Ο Ζελένσκι έδειξε στο Κογκρέσο ένα βίντεο με πλάνα από τις ουκρανικές πόλεις, πριν και μετά τον βομβαρδισμό τους. Το βίντεο έκλεινε με το μήνυμα «Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία». Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία και στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, .

Χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις από την πλευρά της Συμμαχίας, δύο τοποθετήσεις σχηματίζουν μια εικόνα: «Δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Die Welt στο Βερολίνο, ενώ ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε την Τρίτη από το Κίεβο όπου βρέθηκε πως θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία.

Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 21η μέρα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα της Ουκρανίας, αγνοώντας τα βασικά δικαιώματα των ρωσσόφωνων που κατοικούν στην επαρχία του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Τσαβούσογλου - Ζελένσκι

Όλες οι εξελίξεις στο διπλωματικό, οικονομικό και επιχειρησιακό πεδίο

  • Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν απόψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα για την κατάσταση στην Ουκρανία.«Συμφωνήσαμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει αμέσως. Δεδομένης της ανθρωπιστικής κατάστασης, η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα και απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα δεινά», δήλωσε ο κ. Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter.
  • Τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ. «Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντολιάκ. Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ μετά από προσφυγή της Ουκρανίας ζήτησε από τη Ρωσία λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη με 13 ψήφους υπέρ και δύο κατά. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη απόφαση του είδους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς είχε μείνει ασυγκίνητο ως σήμερα και έπειτα από αναρίθμητους πολέμους και εισβολές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο εξωτερικό (Λιβύη,Συρία, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ).

  • Ουκρανία και Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο πάνω σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων, στο οποίο περιλαμβάνεται κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

  • Ο Έλληνας πρόξενος Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης και άλλα μέλη της ελληνικής προξενικής αρχής κατάφεραν να φθάσουν στην Ζαπορίζια και θα διανυκτερεύσουν απόψε εκεί καθώς στην πόλη αυτή η νυχτερινή κυκλοφορία απαγορεύεται.
  • στην Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ένα θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, πρόσθεσε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την είδηση. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.
  • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «είπε στον στρατηγό Πατρούσεφ ότι αν η Ρωσία σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας, τότε πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις».

  • «Έχω ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά στα μισά της ομιλίας του στο Κογκρέσο ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς νομοθέτες. «Τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και έχω και μια ανάγκη, να προστατευτούν οι ουρανοί μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για θέσπιση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.  Ο Ζελένσκι έδειξε στο Κογκρέσο ένα βίντεο με πλάνα από τις ουκρανικές πόλεις, πριν και μετά τον βομβαρδισμό τους. Επίσης ζήτησε από τους Αμερικανούς να παράσχουν στην Ουκρανία περαιτέρω «εξελιγμένο», όπως είπε, εξοπλισμό, αναφέροντας ενδεικτικά τα πυραυλικά συστήματα S-300. Ο Ζελένσκι αιτήθηκε οι ΗΠΑ μαζί με την Ευρώπη να προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προτείνοντας οι κυρώσεις να αφορούν όλους όσους δεν έχουν εγκαταλείψει τα αξιώματά τους στη Ρωσία, από τους βουλευτές του ρωσικού Κοινοβουλίου έως τον οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο.

  • Συνάντηση στη Μόσχα είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 21η μέρα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι υποστηρίζει ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα της Ουκρανίας, αγνοώντας τα βασικά δικαιώματα των ρωσσόφωνων που κατοικούν στην επαρχία του Ντονμπάς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

  • Σε προηγούμενο μήνυμά του στο Facebook o Ζελένκσι αναφέρει ότι ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για να λογοδοτήσει η Ρωσία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ενεργοποιούμε τις εργασίες για να λογοδοτήσουν οι κατακτητές. Θα έπρεπε να υπάρχει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει εναντίον της Ουκρανίας. Ενάντια στους δικούς μας ανθρώπους. Για κάθε τρομοκρατική πράξη των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος του κράτους μας», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος.

  • Με πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (περίπου 200 ευρώ), τιμωρήθηκε, από δικαστήριο της Μόσχας, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσγιανίκοβα, η οποία το βράδυ της Δευτέρας διέκοψε το δελτίο ειδήσεων του Κρατικού Καναλιού Channel 1, κρατώντας πλακάτ με αντιπολεμικά συνθήματα.

  • Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πήτερ Μάουρερ έφθασε στο Κίεβο. «Είμαι εδώ για να μιλήσω με κοινότητες και με τις αρχές, ώστε η να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την πρόσβασή μας και την ουδέτερη και αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθειά μας. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία φωνάζουν για βοήθεια. Οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι συνθήκες ασταθείς. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους», δήλωσε.
  • 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, μαζί με 40.000 επιπλέον στρατό υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας σήμερα τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

  • Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι σε όλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών, ενώ οι θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά σαφείς, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ξεκίνησε η συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στη Μόσχα

  • Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας E.ON και μέτοχος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με το NEXTA Live.

  • Οι ειρηνευτικές συνομιλίες «δεν είναι εύκολες», αλλά υπάρχει «ελπίδα για συμβιβασμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RBC. Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την ουδετερότητα και την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια των πληθυσμών στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

  • «Αλάτι στην πληγή της παγκόσμιας οικονομίας» χαρακτήρισε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ενώ τόνισε πως η μόνη ελπίδα είναι η πρόοδος των συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου στις οποίες το Πεκίνο προτίθεται να συμβάλει.
  • «Η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και η επανένταξη του Ντονμπάς στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ μέρος του σχεδίου της Δύσης. Σχεδίαζαν ένα λουτρό αίματος, τη σφαγή αμάχων και μια γενοκτονία», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

  • Η Ομάδα των επτά βιομηχανικών χωρών (G7) θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονική συνάντηση για να συζητήσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι.

  • Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας εξέφρασε την τον σκεπτικισμό της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τις ειρηνευτικές συνομιλίες την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας. Πρέπει να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός και να αποσύρει τους στρατιώτες του προκειμένου οι ειρηνευτικές συνομιλίες να ληφθούν στα σοβαρά», ανέφερε μιλώντας στο BBC.

  • Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ανακοίνωσε ότι η χώρα του έχει υποστεί ζημιές άνω των 500 δισ. δολαρίων από την έναρξη της εισβολής και επανέλαβε πως η Ρωσία θα πληρώσει για την αποκατάσταση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

  • Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια του Χάρκοβου, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

  • Ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν γύρω στις 6 το πρωί τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου
  • Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη μεσολαβητική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Το ζήτημα θεωρείται απολύτως λήξαν σε ό,τι μας αφορά», τόνισε ο κ. Μέλνικ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

  • Όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές που ένωναν την Κριμαία με τη Χερσώνα και είχαν καταστραφεί πλήρως από τις ουκρανικές αρχές μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας θα αποκατασταθούν πλήρως, δήλωσε ο επικεφαλής του Κριμαϊκού Κοινοβουλίου, Βλαντίμιρ Κονσταντίνωφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα