ΑΘΗΝΑ
19:01
|
04.05.2024
Το G7 προειδοποιεί ότι «θα λογοδοτήσουν» όσοι ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος αμάχων. Ο Ερντογάν επαναφέρει στο Πούτιν πρόταση για συνάντηση με τον Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά τη διαρροή ενός ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων από τους Financial Times, ξεκίνησε η 22η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο φόντο διαφαινόμενου σχεδίου, (που προβλέπει μεταξύ άλλων κατάπαυση πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων υπό την προϋπόθεση πως το Κίεβο θα κηρύξει την ουδετερότητά του και θα αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις), οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ επιδεινώνονται περαιτέρω με τον Αμερικανό πρόεδρο, λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Ευρώπη, να χαρακτηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Απόψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ένα βήμα παραπέρα προσδίδοντας και άλλους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Ρώσου ομολόγου του. Μιλώντας πριν από το γεύμα Φίλων της Ιρλανδίας που παρέθεσε στο Καπιτώλιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με αφορμή την ιρλανδική γιορτή του Αγίου Πατρικίου χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο» που «διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά την ομιλία του στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε τις διεθνείς εμφανίσεις του μέσω διαδικτύου με ομιλία του στην γερμανική Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ). Επικαλούμενος την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να γκρεμίσει το νέο τείχος «που διχάζει την Ευρώπη» και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν είναι ένα Τείχος του Βερολίνου – είναι ένα νέο Τείχος στην κεντρική Ευρώπη το οποίο μεγαλώνει με κάθε βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στους βουλευτές.

Αργότερα ωστόσο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου του Γερμανού καγκελάριου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίστηκε για ακόμη μια φορά πως η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο επιχειρησιακό πεδίο η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, με συνεχείς επιθέσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την χθεσινή επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης στο οποίο είχαν καταφύγει εκατοντάδες πολίτες για να προστατευτούν.

Όλες οι εξελίξεις στο διπλωματικό, οικονομικό και επιχειρησιακό πεδίο

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε απόψε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως απόψε. «Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

  • Ο Βιάτσεσλαβ Τσάους, κυβερνήτης περιοχής με κέντρο την πόλη Τσερνίχιβ υποστήριξε πως 53 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες 24 ώρες. Ο απολογισμός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

  • Ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Χρίστο Γκρόζεφ, που θεωρείται από τους γνώστες των εξελίξεων στο Κρεμλίνο, υποστηρίζει με ανάρτησή του στο Τουίτερ, επικαλούμενος «τρεις διαφορετικές» πηγές, ότι συνελήφθη σήμερα ο υποδιοικητής της ρωσικής εθνικής φρουράς στρατηγός Ρομάν Γαβρίλοφ από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας για αδιευκρίνιστους λόγους.  Κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν πως ο Γαβρίλοφ έκανε κακή εκτίμηση και εσφαλμένους υπολογισμούς για τον ανεφοδιασμό ρωσικών αρμάτων μάχης που συμμετέχουν στα μέτωπα της Ουκρανίας με αποτέλεσμα αρκετά να μένουν από καύσιμα πριν φθάσουν στον προορισμό τους.
  • Καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα και σε δολάρια οι πληρωμές των τόκων των ρωσικών κρατικών ομολόγων που έληγαν την Τετάρτη 16 Μαρτίου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς. Νωρίτερα μια άλλη πηγή είχε αποκαλύψει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η JPMorgan, η ανταποκρίτρια τράπεζα της Ρωσίας, είχε λάβει τα κεφάλαια από την κυβέρνηση και τα είχε πιστώσει στη Citi για την πληρωμή στους κατόχους ομολόγων.

  • Οι ρωσόφωνοι μαχητές του Ντονέτσκ «εξουδετέρωσαν» τρεις Αμερικανούς μισθοφόρους σε μάχη στην πόλη Μαρίνκα, της ανατολικής Ουκρανίας. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, η λαϊκή πολιτοφυλακή των ρωσόφωνων ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη, απωθώντας τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ στα χέρια τους έπεσαν ξένα όπλα, και προσωπικά αντικείμενα Αμερικανών εκπαιδευτών μισθοφόρων που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. «Σε ένα σακίδιο δίπλα στη σορό ενός από τους μαχητές, βρέθηκε μια σημαία του Τενεσί των ΗΠΑ καθώς και άλλα αντικείμενα που επέτρεψαν την ταυτοποίηση των νεκρών ως Λοχαγό Μάικλ Χόκερ, Υπολοχαγό Λόγκαν Σρουμ και Υπολοχαγό Κρουζ Τόμπλιν που ήρθαν στο Ντονμπάς το 2018», ανάφερουν οι ρωσόφωνοι μαχητές στην ανακοίνωσή τους.

  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας Επτά  Πλούσιων χωρών (G7) σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις 6.00 μμ (ώρα Ελλάδας) καταδίκασαν τις «αδιάκριτες επιθέσεις σε βάρος αμάχων της Ουκρανίας» από τα ρωσικά στρατεύματα τονίζοντας ότι τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα και οι υπεύθυνοι «θα λογοδοτήσουν».

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ.Πούτιν επανέφερε την πρόταση για ειρηνευτική συνάντηση με τον Ζελένσκι σε Κωνσταντινούπολη ή Άγκυρα.

  • Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωσε σήμερα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα «την αποδέσμευση τις επόμενες ημέρες ενός χαρτοφυλακίου οικονομικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε συμφωνία με τη δέσμευση που έκανε» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Γαλλία θα παράσχει επίσης αμυντικό εξοπλισμό και μια στήριξη σε καύσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις.

  • Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε 22 ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας για την υποστήριξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

  • Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε σήμερα (Πέμπτη, 17/3) ότι η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας, απαντώντας έτσι εμμέσως και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, μιλώντας το πρωί σε τηλεδιάσκεψη της Bundestag, ζήτησε εκ νέου την διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τη χώρα του. Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ.

  • Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε, για άγνωστους ακόμη λόγους, τη σύνδεσή του και με την τρίτη από τις πέντε διαθέσιμες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα για την ασφάλεια της λειτουργίας του, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επικαλούμενος την Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της Ουκρανίας.

  • Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι απελευθερώθηκε χτες βράδυ ο δήμαρχος Μελιτούπολης Ιβάν Φεντόροφ που κρατούνταν όμηρος εδώ και πέντε μέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εννιά Ρώσων νεαρών στρατιωτών.

  • Το χτύπημα στο κτίριο του Δραματικού Θεάτρου της Μαριούπολης, αποτελεί «πράξη γενοκτονίας» ανέφερε η Ουκρανή επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουντμίλα Ντενίσοβα σε ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για την απομάκρυνση των ερειπίων, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των δυνάμεών της στο συγκεκριμένο χτύπημα και υποστηρίζει ότι η έκρηξη έγινε από το ναζιστικό τάγμα «Αζόφ»

  • O Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Sabre στην Πολωνία, μαζί με 100 στρατιώτες, για να προστατεύσει τον πολωνικό εναέριο χώρο από «περαιτέρω επίθεση από τη Ρωσία».

  • Δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, εφόσον δεν θα αποτελεί αυτοσκοπό αλλά θα γίνει προκειμένου να «σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

  • Η Ρωσία εκπλήρωσε την υποχρέωση καταβολής 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε αποπληρωμή τόκων για δύο ευρωπαϊκά ομόλογα και έληγε σήμερα.

  • Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. «Ευτυχώς όλα καλά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την ενίσχυση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε την Πέμπτη στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ σεΐχης Abdullah bin Zayed, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  • «Ουκρανοί εθνικιστές αρνούνται να παράσχουν στον πληθυσμό ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αν και είχε επιτευχθεί τέτοια συμφωνία. Απαγορεύεται στους ανθρώπους να κινούνται προς τη Ρωσία, ζητείται να εκκενώσουν μόνο προς την κατεύθυνση της Δυτικής Ουκρανίας. Όποιος αρνείται πυροβολείται πισώπλατα» καταγγέλλει η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
  • Ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και καταβάλλονται προσπάθειες για να φιλτραριστεί η ξένη διαδικτυακή κίνηση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγές του αρμόδιου υπουργείου.

  • Οι πληροφορίες των Financial Times για ένα σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων αντιπροσωπεύουν μόνο τις απαιτήσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε πρόκειται για ένα προσχέδιο «το οποίο αντιπροσωπεύει την αιτητική θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από αριθμός χωρών»
  • Το Μικτό Επιτελείο Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τέσσερα πλοία επίθεσης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασαν από το στενό Sangar μεταξύ των νησιών Χονσού και Χοκάιντο. Σύμφωνα με φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ένα από τα πλοία μετέφερε περισσότερα από δέκα φορτηγά.
  • Διακόπηκε η παροχή νερού στο Ντονιέτσκ, μετά από χτύπημα ουκρανικών δυνάμεων σε αντλιοστάσιο, ανακοίνωσε το Αρχηγείο Εδαφικής Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της περιοχής.

  • Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε δεκαόροφη πολυκατοικία τα ξημερώματα στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

  • Οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών του Λονδίνου, Christie’s, Sotheby’s και Bonhams αποφάσισαν να ακυρώσεις κάθε πώληση ρωσικής τέχνης στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο μουσείων και εκκλησιών που έχουν καταστραφεί κατά τη ρωσική εισβολή, αναφέροντας ότι «αληθινός στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει το ουκρανικό έθνος, την ουκρανική κουλτούρα, ιστορία και ταυτότητα».

  • Οι αρχές της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν να κοινοποιούν εξευτελιστικά βίντεο και ταπεινωτικές εικόνες αιχμαλώτων πολέμου, και να σέβονται τα δικαιώματα τους, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Photo; ArisMessinis
  • Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη Μαριούπολη έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφεραν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές.

  • Οι αρχές του Καναδά απαγόρευσαν επίσημα χθες Τετάρτη την μετάδοση του προγράμματος των ρωσικών ειδησεογραφικών δικτύων RT και RT France, κρίνοντας ότι το περιεχόμενό τους δεν είναι προς «όφελος του κοινού».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα