ΑΘΗΝΑ
08:02
|
04.05.2024
Όσο κι αν προσπάθησε η υπάλληλος να απωθήσει τον νεαρό φοιτητή, αυτός έξαλλος έσπασε τον Σταυρό από την Αγία Τράπεζα της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Ένας φοιτητής εισέβαλε στο μνημείο της Ροτόντας μαινόμενος και προκάλεσε φθορές. Ο 21χρονος φοιτητής προσποιήθηκε τον επισκέπτη. Η υπάλληλος που βρισκόταν στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων του ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εκείνος απάντησε πως δεν το είχε μαζί του.

Χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, πέταξε στο έδαφος το σακίδιό του και άρχισε να τρέχει προς το εσωτερικό της Ροτόντας. Η υπάλληλος τον ακολούθησε. Ο 21χρονος είχε ήδη φτάσει στην Αγία Τράπεζα (το μνημείο λειτουργεί και ως ορθόδοξος ναός) και είχε αφαιρέσει τα καλύμματά της. Αμέσως μετά κινήθηκε προς τον Σταυρό. Τον χτύπησε με δύναμη και τον έσπασε. Η υπάλληλος τον πλησίασε και προσπάθησε να τον ηρεμήσει.

Θεσσαλονίκη: Φοιτητής έσπασε τον σταυρό στη Ροτόντα επειδή χώρισε - Οι  σκηνές απείρου κάλλους

Ο 21χρονος δράστης φαινόταν να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σε μία προσπάθεια να απολογηθεί είπε πως πρόσφατα τον είχε χωρίσει ο σύντροφός του. Λίγο αργότερα ισχυρίστηκε ότι τον έχει επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσο προκαλούσε φθορές φώναζε ότι αναζητούσε το φως.

Σύμφωνα με το thestival.gr, μέσα σε ελάχιστα λεπτά έφτασαν στο σημείο δύο αστυνομικοί της Ομάδας Ζ. Τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου. Σε βάρος του 21χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση διακεκριμένων φθορών. Θα οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.

Ροτόντα Θεσσαλονίκης

Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στον άξονά της κατέληγε πομπική οδός που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα, που έχει ανασκαφεί νοτίως της Εγνατίας οδού.

Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων, άγνωστο πότε ακριβώς. Τα λαμπρότερα όμως λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά. Στο θόλο αναπτύσσονταν οι μεγάλες συνθέσεις σε τρεις επάλληλες ζώνες. Οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο επιβάρυναν τη στατική του επάρκεια. Οι σεισμοί των αρχών του 7ου αι. κατέστρεψαν την αψίδα του ιερού και το υπερκείμενο τμήμα του θόλου. Η αψίδα, μετά την αποκατάστασή της, ενισχύθηκε εξωτερικά με δύο αντηρίδες και διακοσμήθηκε τον 9ο αι. με την τοιχογραφία της Αναλήψεως. Οι σεισμοί που έπληξαν την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1978, προξένησαν σοβαρές βλάβες στο μνημείο. Οι αναστηλωτικές εργασίες απαίτησαν μεγάλες επεμβάσεις στο κτήριο και τον διάκοσμό του, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει περατωθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Ο καιρός σήμερα: Ανάσταση με βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα