ΑΘΗΝΑ
18:45
|
26.04.2024
Η ομάδα εργασίας «Zero Mercury» εξέτασε 271 προϊόντα από 15 χώρες και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά ήταν μολυσμένα σε επίπεδα άνω του 1 ppm.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μόλυνση από υδράργυρο είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των κρεμών για λεύκανση και αντιγήρανση δέρματος που πωλούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το eBay, η Alibaba και η Amazon, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση εκατοντάδων προϊόντων.

Η Ομάδα Εργασίας για Μηδενικό Υδράργυρο (ZMWG) εξέτασε 271 προϊόντα που αγοράστηκαν σε 15 χώρες σε διάστημα 13 μηνών και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά ήταν μολυσμένα με το επικίνδυνο βαρύ μέταλλο σε επίπεδα πάνω από 1 μέρος ανά εκατομμύριο (ppm), το νόμιμο όριο στις ΗΠΑ. Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, δεν επιτρέπει την ύπαρξη υδράργυρου στα καλλυντικά.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτές οι πλατφόρμες συνεχίζουν να πωλούν, να επιδεικνύουν και να κερδίζουν από παράνομα προϊόντα που προκαλούν σημαντική ζημιά στους καταναλωτές», δήλωσε ο Μίκαελ Μπέντερ, διεθνής συντονιστής του Mercury Policy Project.

Ο υδράργυρος χρησιμοποιείται ως παράγοντας λεύκανσης του δέρματος επειδή εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει χρώμα στο δέρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση κηλίδων, πανάδων, κηλίδων και ρυτίδων. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι πωλήσεις προϊόντων λεύκανσης δέρματος θα φτάσουν σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2026, δήλωσε η ZMWG.

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων εξανθημάτων, νεφρικής νόσου και βλάβης του νευρικού συστήματος. Το 2019, μια γυναίκα από την Καλιφόρνια που χρησιμοποίησε προϊόντα λεύκανσης δέρματος μολυσμένα με υδράργυρο έπεσε σε κώμα.

Το ZMWG, το οποίο είναι ένας διεθνής συνασπισμός περισσότερων από 110 ομάδων υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, εντόπισε επίπεδα έως και 65.000 ppm. «Δεν βρίσκουμε 1 ppm – βρίσκουμε προϊόντα που είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες φορές πάνω από 1ppm», είπε ο Μπέντερ. «Αυτά τα επίπεδα είναι αστρονομικά».

Τα περισσότερα από τα μολυσμένα προϊόντα δεν κατασκευάζονταν από μεγάλες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές μάρκες, αλλά βρέθηκαν σε πακιστανικές, μεξικανικές, κινεζικές και ταϊλανδικές μάρκες που μερικές φορές είναι δημοφιλείς σε αυτές τις περιοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προϊόντα κατασκευάζονται απλώς στο σπίτι κάποιου, επομένως είναι δύσκολο για τις αρχές να βρουν το εργαστήριο και να την κλείσουν, δήλωσε η Έλενα Λυμπερίδη-Settimo, διεθνής συντονίστρια της ZMWG.

Σε δήλωσή της στον Guardian, η Amazon είπε ότι αφαίρεσε τα εν λόγω προϊόντα και ότι έχει λάβει «προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει την καταχώριση ύποπτων ή μη συμμορφούμενων προϊόντων».

Εταιρείες όπως η Amazon έχουν ισχυριστεί γενικά ότι οι τρίτοι προμηθευτές που χρησιμοποιούν τον ιστότοπό της είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του προϊόντος, επειδή η Amazon και παρόμοιες εταιρείες παρέχουν απλώς μια πλατφόρμα.

Οι εταιρείες «αποφεύγουν την ευθύνη», είπε ο Μπέντερ. «Κερδίζουν εν γνώσει τους από το παράνομο εμπόριο εξαιρετικά τοξικών προϊόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε δικαστήριο στην Καλιφόρνια, εκδικάστηκε μήνυση κατά της Amazon, όπου ισχυριζόταν ότι η εταιρεία παραβίασε τον νόμο περί Τοξικής Επιβολής ή «Πρόταση 65», επειδή πούλησε κρέμες λεύκανσης δέρματος μολυσμένες με υδράργυρο.

Ένα κατώτερο δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της Amazon, αλλά το εφετείο της Καλιφόρνια αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία πρέπει να προειδοποιεί τους καταναλωτές όταν αυτοί ή οι τρίτοι προμηθευτές τους πωλούν προϊόντα μολυσμένα με υδράργυρο ή άλλα αγαθά με ορισμένες επικίνδυνες τοξίνες.

Ο Μπέντερ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση νίκη που σηματοδοτεί μια αλλαγή στη νομολογία. Πλέον η μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν απαλλάσονται από την ευθύνη του τι πουλάνε. Ωστόσο, σημείωσε ότι η απόφαση επηρεάζει μόνο τα προϊόντα που πωλούνται στην Καλιφόρνια, τη στιγμή που χρειάζονται εθνικές και παγκόσμιες στρατηγικές.

«Αυτές οι μεμονωμένες δικαστικές υποθέσεις δεν πρόκειται να λύσουν αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε ο Μπέντερ.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε στα τέλη του περασμένου έτους μια «προειδοποίηση» για τα προϊόντα λεύκανσης του δέρματος. Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος του συνασπισμού ZMWG, σημείωσε ότι το τμήμα καλλυντικών του Ομοσπονδιακού νόμου για τα τρόφιμα στις, τα φάρμακα και τα καλλυντικά στις ΗΠΑ ενημερώθηκε τελευταία φορά το…1938, και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη εξέλιξη είναι η Σύμβαση της Μιναμάτα, μια πρόσφατη παγκόσμια συνθήκη στην οποία οι υπογράφοντες συμφωνούν στο να απαγορεύσουν την κατασκευή, εισαγωγή ή εξαγωγή καλλυντικών με περισσότερο από 1 ppm υδραργύρου.

«Αυτός είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει το τοπίο», είπε ο Μπέντερ, προσθέτοντας πως «Χρειαζόμαστε πραγματικά διεθνή συνεργασία».

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα