ΑΘΗΝΑ
22:07
|
03.05.2024
Θα χρησιμοποιηθούν μόνον σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας, λέει ο Πεσκόφ.Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα παρέμβει με ομιλία του ο Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 27η μέρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει την παρουσία της στον εναέριο της χώρο τα τελευταία 24ωρα. «Εκτός από τη χρήση πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο εχθρός χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά, επιθετικά και μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Kρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους προς διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν αποθέματα πυρομαχικών και τροφίμων που θα διαρκέσουν «όχι περισσότερο από τρεις ημέρες».

Απόψε πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στη θέση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN International.

Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ μιλώντας στο CNN International και συνέχισε:

«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας».

Η δήλωση αυτή ήρθε σαν απάντηση σε ερώτηση της δημοσιογράφου Κριστιάν Αμανπούρ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία. .

Νωρίτερα, σήμερα, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους. Πρόσθεσε ότι ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Σε αποσπάσματα της τηλεοπτικής συνέντευξής του, που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε, για ακόμα μια φορά, στην ανάγκη μιας συνάντησης, οποιασδήποτε μορφής, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

Αργότερα, απόψε ανακοινώθηκε πως ο Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης στην επικείμενη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας κάλεσε όλες τις τράπεζες να διακόψουν την συνεργασία των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στη Ρωσία προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου», προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση».

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ διπλωματών έγινε και απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.
  • Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία» υποστήριξε ο Πολιάνσκι.
  • Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία εγείρει ζήτημα βιολογικών ή χημικών όπλων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία — την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» — στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απέρριψε τις καταγγελίες της Ρωσίας ως «γελοίες».
  • Κτίριο της ουκρανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου έπληξαν το απόγευμα ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Orlan προκαλώντας (σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο) τον θάνατο τουλάχιστον ενός στρατιωτικού. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως από την επίθεση σκοτώθηκαν τρία άτομα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.
livl_attack_oukrania_xr

  • Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας κάλεσε όλες τις τράπεζες να διακόψουν την συνεργασία των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στη Ρωσία προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία. «Είναι σημαντικό να αυξηθούν περαιτέρω οι πιέσεις κατά του εισβολέα για να αποδυναμωθεί η θέση του» δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο.

  • Η Πολωνία έκανε γνωστό σήμερα ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης». Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα τον τερματισμό του «παράλογου πολέμου» που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «δεν οδηγεί πουθενά» και ότι ο ουκρανικός λαός «υπομένει μια ζωντανή κόλαση». «Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ηθικά απαράδεκτη, χωρίς πολιτικό έρεισμα και στρατιωτικά παράλογη», είπε ο Γκουτέρες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Νέα Υόρκη.

  • Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».

  • «Έως και 2.389 παιδιά από το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ απήχθησαν από τις δυνάμεις του Πούτιν», ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Την πληροφορία αναπαράγει στον λογαριασμό της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

  • Νέο βίντεο από drone, το οποίο καταγράφει την καταστροφή της Μαριούπολης, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο βρετανικός «Γκάρντιαν» (Guardian).

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκεφθεί τη χώρα, υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Ynet.

  • Πολλαπλές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι φωτιές ενδέχεται να προκλήθηκαν είτε από βομβαρδισμούς πυροβολικού, είτε από εμπρησμό και μαίνονται ανεξέλεγκτες σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Εγείρονται ανησυχίες για εξάπλωση ραδιενέργειας», σύμφωνα με τις ουκρανικές κρατικές υπηρεσίες.

  • «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους», είπε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι από την αρχή των επιχειρήσεων, έχουν σκοτωθεί στη χώρα 117 παιδιά. Παράλληλα, προέβλεψε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές και τη γεωργική της παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής, των βομβαρδισμών.

  • Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι 78 αεροσκάφη της χώρας έχουν κατασχεθεί σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

  • Η Ρωσία δεν έχει ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα και οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων όπλων στην Ουκρανία δεν είναι παρά κακόβουλοι υπαινιγμοί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί τη δημιουργία βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ με προοπτικές ανάπτυξης βιολογικών όπλων, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
  • Οι ουκρανικές αρχές θα επιχειρήσουν σήμερα την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης κατά μήκος τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ.

  • Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού καναλιού Euronews έχει αποκλειστεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Roskomnadzor).

  • Μόνο μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ μιλώντας στο BBC. Όπως ανέφερε μια θεμελιώδης απόφαση που θα σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να ληφθεί μόνο σε συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

  • Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας. Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

  • Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν τους πρώτους αιχμαλώτους πολέμου. Εννέα Ρώσοι στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία Τατιάνα Μοσκάλκοβα που επιβεβαίωσε, μιλώντας στο RT, ότι ανταλλάχθηκαν με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

  • Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, 60 χιλιόμτερα δυτικά του Κιέβου.

  • Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επανέλαβε επίσης πως οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος τη διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα.

  • Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα