ΑΘΗΝΑ
10:54
|
20.04.2024
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας έχει γίνει ένα από τα πρόσωπα των ημερών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη κ. Μανώλης Ανδρουλάκης έχει γίνει ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Η προσπάθειά του να βγάλει από την πολιορκούμενη πόλη όσους μπορούσε εκ των ομογενών μας και το γεγονός ότι εγκλωβίστηκε για ένα ορισμένο διάστημα, τον κατέστησαν από σημείο αναφοράς έως ηρωοποιημένη φιγούρα. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, παρασημοφορήθηκε.

Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι έχουμε μια μεγάλη απορία ως προς τον λόγο παρασημοφόρησης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί, πολύ ευσυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν κανέναν έπαινο ή (ενίοτε) κάποιοι, απολύονται κιόλας.

Θυμίζουμε ότι αρκετοί από τους υγειονομικούς, τους οποίους η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη χειροκροτούσε από το μπαλκόνι κάποιου από τα πολλά σπίτια της στις αρχές της πανδημίας, τώρα κινδυνεύουν να απολυθούν ως ανεμβολίαστα βδελύγματα, κατά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ωστόσο, δεν θα μείνουμε εν προκειμένω σε αυτές τις κάπως επιλεκτικές ευαισθησίες των Ελλήνων υπουργών, αλλά στις δηλώσεις του προξένου μας.

Θα μείνουμε συγκεκριμένα, σε όσα δήλωσε κατά την επιστροφή του. Ο κ. πρόξενος δήλωσε ότι η Μαριούπολη θα μπει στη λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν ολοκληρωτικώς από τον πόλεμο: Γκουέρνικα, Χαλέπι, Γκρόζνυ, Λένινγκραντ. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει κανείς μετά την επιστροφή του από έναν τόπο ψυχικής δοκιμασίας να επιδεικνύει τις ιστορικές του γνώσεις, αλλά θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξέχασε όλες τις πόλεις που κατέστρεψαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους: Βελιγράδι, Χιροσίμα, Φαλούτζα, Σανάα, Τζενίν και πολλές άλλες. Περιέργως, οι πόλεις στις οποίες αναφέρθηκε είναι εντελώς βολικές για τη δυτική προπαγάνδα.

Ούτε και αυτό όμως είναι το μείζον. Ο κ. πρόξενος πέρα από συνειδησιακά ζητήματα (τα οποία είναι προσωπικά του) μας επισήμανε με διδακτικό ύφος ότι «ένα μέρος του προοδευτικού κόσμου παρεξήγησε ορισμένα πράγματα».

Αλήθεια, από πότε το διπλωματικό προσωπικό της πατρίδας μας, νουθετεί τον προοδευτικό ή τον συντηρητικό κόσμο; Από πότε πολιτικολογούν οι διπλωμάτες, αντί να εκφράζουν την επίσημη πολιτική της Ελληνικής Δημοκρατίας; Και ποιος είναι κατά τον κ. Ανδρουλάκη ο προοδευτικός κόσμος και τι ακριβώς έχει παρεξηγήσει;

Θα θέλαμε επίσης να αναρωτηθούμε κατά πόσο ο κ. πρόξενος, κρυμμένος (και πολύ λογικά) σε καταφύγιο, είχε ακριβή εικόνα των τεκταινομένων στην πόλη. Δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι υποκειμενικώς ειλικρινής. Κατά πόσο έχει αντικειμενικώς γνώση των πραγμάτων αμφιβάλλουμε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα υπονοούμενά του είναι πολύ βολικά για την προπαγάνδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αλλά από όσο γνωρίζουμε είναι διπλωμάτης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μήπως να μείνει στα διπλωματικά του καθήκοντα υπέρ της Ελλάδας, τα οποία ασκεί πολύ καλά, με δεδομένο ότι παρασημοφορείται, αντί να νουθετεί και να πολιτικολογεί, με τρόπο ο οποίος αντικειμενικώς ενισχύει μια ορισμένη κομματική πλευρά έναντι των υπολοίπων;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα