ΑΘΗΝΑ
07:17
|
22.05.2024
Η γενική αίσθηση είναι ότι το νησί θέλει να «εκθρονίσει» την Ελισάβετ και όλη τη βρετανική μοναρχία από πάνω του, όπως έκαναν τα Μπαρμπάντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε σήμερα ο λαός της Τζαμάικας στην πρωτεύουσα Κίνγκστον τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, οι οποίοι πραγματοποιούν τριήμερη επίσκεψη στο νησί στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Καραϊβική. Η νησιωτική χώρα είναι για πρώτη φορά τόσο διχασμένη απέναντι στη βρετανική μοναρχία και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στα χρόνια της αποικιοκρατίας για τη διαιώνιση της δουλείας κι άλλων «εγκλημάτων». Πολλοί είναι πλέον αυτοί στην Τζαμάικα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Μπαρμπάντος και να απομακρύνουν τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, Ελισάβετ Β΄, από αρχηγό του κράτους τους.

Μια ομάδα επιφανών Τζαμαϊκανών, η οποία απαρτίζεται από δικηγόρους, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς κι άλλους πολίτες, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στο Κίνγκστον χαρακτηρίζοντας τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον, «ανεπιθύμητους» στην Τζαμάικα.

Την ίδια ώρα, άλλοι Τζαμαϊκανοί στο Τρεντς Τάουν επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο ζεύγος του Κέιμπριτζ, το οποίο επισκέφτηκε την περιοχή για τον εορτασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μπομπ Μάρλεϊ κι άλλων  πρωτοποριακών Τζαμαϊκανών μουσικών του χθες και του αύριο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας «Ομπζέρβερ».

Ωστόσο, πιο εορταστικό ήταν το κλίμα στο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα που δόθηκε πριν από την άφιξη του ζεύγους των Κέιμπριτζ παρουσία των Τζαμαϊκανών διεθνών αστέρων του ποδοσφαίρου, Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι) και Λίον Μπέιλι (Άστον Βίλα). Ο Ουίλιαμ έπαιξε με την ομάδα του Στέρλινγκ.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα της βρετανική μοναρχίας, Τζόνι Ντάιμοντ, χαρακτήρισε την υποδοχή των Τζαμαϊκανών στους Γουίλ και Κέιτ «πρωτόγνωρη» χωρίς να πει ούτε μια λέξη για τις αντιδιαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοδεία του δημοφιλούς ζεύγους Ουίλιαμ και Κέιτ είναι μια «επίθεση γοητείας» από τη βρετανική μοναρχία προκειμένου να μην ακολουθήσουν άλλα κράτη της Καραϊβικής το παράδειγμα των Μπαρμπάντος που αποκήρυξαν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ από επικεφαλής του κράτους τους. Μία ημέρα νωρίτερα με ανοιχτή επιστολή η οργάνωση «Advocates Network» τόνισε ότι η βρετανική μοναρχία οφείλει μια «συγγνώμη» από τον λαό της Τζαμάικας.

Η επιστολή ανέφερε: «Δεν θα συμμετέχουμε στον εορτασμό για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σου. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γιορτάσουμε 70 χρόνια από τότε που η γιαγιά σου ανέβηκε στον θρόνο γιατί η ηγεσία της και αυτή των προγόνων της διαιώνισε τη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία στην ιστορία. Πιστεύουμε ότι μια απολογία για τα βρετανικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων από τη Τζαμάικα, και το trafficking των Αφρικανών, τη σκλαβιά,  τη δέσμευσή τους με συμβόλαιο ιδιοκτησίας και την αποικιοκρατία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας, συγχώρεσης, συμφιλίωσης και αποζημίωσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Τη Ρώμη και τη Φλωρεντία θα επισκεφθεί η Σακελλαροπούλου

Αναζητώντας Σωτήρα

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις

Καταδίκη 2 νεαρών Σουηδών στη Ρόδο για προσβολή εθνικών συμβόλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα