ΑΘΗΝΑ
04:26
|
25.04.2024
Οποιαδήποτε στρατιωτική προμήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως «νόμιμος στρατιωτικός στόχος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποστολή της Σλοβακίας του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία θα παραβίαζε τη συμφωνία του 1990 μεταξύ της Τσεχοσλοβακίας και της τότε Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως αναφέρει το Euractiv.

Η συμφωνία που επικαλείται ο Λαβρόφ πράγματι απαγορεύει στη Σλοβακία να δώσει ή να πουλήσει το σύστημα S-300 σε άλλη χώρα. Η Σλοβακία απέκτησε το σύστημα S-300 μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Η Τσεχοσλοβακία έλαβε το σύστημα από τη Σοβιετική Ένωση το 1990.

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλες τις χώρες που σκέφτονται μια τέτοια κίνηση ότι τα σοβιετικά συστήματα και συστήματα που κατασκευάζονται στη Ρωσία τοποθετούνται σε αυτές τις χώρες σύμφωνα με διακυβερνητικές συμφωνίες και διαθέτουν επίσης πιστοποιητικό χρήστη, το οποίο απαγορεύει τις πωλήσεις ή τις αποστολές τους σε τρίτες χώρες». είπε ο Λαβρόφ στο RT.

Ο Λαβρόφ είπε η Ρωσία δεν θα «επιτρέψει» στη Σλοβακία να προμηθεύσει στην Ουκρανία το σύστημα S-300, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική προμήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως «νόμιμος στρατιωτικός στόχος».

Ωστόσο, μια πιθανή παραβίαση της παλιάς συμφωνίας δεν ανησυχεί το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας.

«Η ίδια η Σλοβακική Δημοκρατία θα εξετάσει ελεύθερα πώς να χρησιμοποιήσει τη δική της στρατιωτική περιουσία, με τρόπο που να ταιριάζει καλύτερα στα συμφέροντα της άμυνας της Σλοβακικής Δημοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι σλοβακικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν πρόθυμες να παράσχουν στην Ουκρανία το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300, αλλά οι συνομιλίες με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον συνεχίζονται ακόμη. «Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αμέσως όταν έχουμε έναν κατάλληλο αντικαταστάτη» προκειμένου να αποφύγουμε «ένα κενό ασφαλείας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Η Σλοβακία είναι μία από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν το σοβιετικό σύστημα αεράμυνας – οι άλλες δύο είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

Η αντικατάστασή του με το αμερικανικό σύστημα Patriot, το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στη Σλοβακία από γερμανικό και ολλανδικό προσωπικό, θα μπορούσε να πάρει χρόνο, επισημαίνουν αναλυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα