ΑΘΗΝΑ
11:55
|
16.04.2024
«Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά, θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν. Στη Μαριούπολη δηλώνει πως έφθασε ο επικεφαλής του Ντονιέτσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας αλλά και τα ζητήματα της ενέργειας δομούν το πλαίσιο των συζητήσεων σήμερα και αύριο, με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ακολουθήσουν και τη συνάντηση της ομάδας G7.

Ειδοποιός διαφορά στις συνεδριάσεις η παρουσία των προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που έφτασε, χθες το βράδυ, στις Βρυξέλες, και, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις, αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις, αλλά και την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών κατά της Ρωσίας.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας, ενώ ανανεώθηκε για ένα έτος η θητεία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Κατά τα άλλα, το κείμενο συμπερασμάτων περιλάμβανε προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα για «άνευ προηγουμένου κόστος» και νουθεσίες προς την Κίνα αλλά και επαίνους για τον ηρωισμό των Ουκρανών.

Ακολούθησε η σύσκεψη της ομάδας της G7, όπου η ομάδα των Επτά προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα σε ανακοίνωση που έδωσε η G7 στη δημοσιότητα, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ανέφερε: «Προειδοποιούμε τη Ρωσία ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού στην Ουκρανία».

Αύριο Παρασκευή, και υπό το βάρος της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, τις συζητήσεις θα απασχολήσει το θέμα του ενεργειακού, καθώς η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη με στόχο τον περιορισμός της εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία έχει καταφύγει η πλειονότητα των εκατομμυρίων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, καθώς κλείνει ένας μήνας από την ρωσική εισβολή, συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται πως σχεδόν όλο το Ιρπίν έχει επιστρέψει στα χέρια της. Σφοδρές συνεχίζονται οι μάχες στις περιφέρεις του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ με τις μάχες να επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε. Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου. Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ενώ στην Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, με όσους κατοίκους έχουν απομείνει στην πόλη να έχουν ξεμείνει από νερό και τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης την καταστροφή ρωσικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ. «Στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που κατείχε η Ρωσική Ομοσπονδία, καταστράφηκε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Orsk του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας των εισβολέων», αναφέρει η έκθεση του ουκρανικού ναυτικού.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής του Ντονιέτσκ, της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των ρωσόφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι έφτασε στη Μαριούπολη, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονιέτσκ δείχνει τον Ντένις Πουσίλιν να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα.
  • «Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν. «Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

  • Η Ράντα, το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τη «συνεργασία» με τη Ρωσία με ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο νόμος εγκρίθηκε με 350 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 39 αποχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βουλής. Εκτός από ποινές κάθειρξης, στους καταδικασθέντες θα απαγορευτεί να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε τοπικό επίπεδο, για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα 15 χρόνια, ενώ θα είναι δυνατή η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

  • Η ομάδα της G7 προειδοποίησε σήμερα την Πέμπτη (24/3) τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε κατά την παρέμβασή του μέσω βιντεομηνύματος στην G7 ότι «ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός».

  • Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επέβαλαν σήμερα οι ΗΠΑ στοχεύοντας δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρίες, εκατοντάδες μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγία προειδοποιώντας ότι στις συναλλαγές που έχουν σχέση με χρυσό και που εμπλέκουν τη Ρωσία μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές σε μια κίνηση που αποσκοπεί να σταματήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

  • Καλά λόγια για τον ηρωισμό των Ουκρανών, προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα για «άνευ προηγουμένου κόστος» και νουθεσίες προς την Κίνα περιελάμβανε η συνέντευξη Τύπου του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο, ανακοίνωσε ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, χωρίς, ωστόσο, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει στη σημαντική επιρροή που ασκεί στην Ρωσία ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και να μην προσφέρει οικονομική ή στρατιωτική στήριξη στη ρωσική εισβολή.

  • «Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

  • «Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ», επεσήμανε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

  • Αύριο, Παρασκευή, στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ στο Twitter.

  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε νέες κυρώσεις σε 65 ακόμη Ρώσους ιδιώτες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων «τραπεζών, αμυντικών εταιρειών και ολιγαρχών».

  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης την καταστροφή ρωσικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ. «Στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που κατείχε η Ρωσική Ομοσπονδία, καταστράφηκε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Orsk του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας των εισβολέων», αναφέρει η έκθεση του ουκρανικού ναυτικού.

  • UNICEF: Μέχρι τις 15 Μαρτίου, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα. Τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης. Εν τω μεταξύ, μη στρατιωτικές υποδομές όπως εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν πληγεί, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε μέσω Twitter τα κράτη της Ε.Ε. να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν (…)  θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».
  • Το σθένος και την αντίσταση των Ουκρανών υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ωστόσο την πάγια θέση της Δύσης ότι δεν θα επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοια θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο.

  • Επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις και πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk.

  • Ο αριθμός των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR, LPR), καθώς και της Ουκρανίας που έφτασαν στη Ρωσία έχει ξεπεράσει τις 400.000, αναφέρουν αρμόδιες ρωσικές πηγές σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

  • Νωρίς σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε μέσω βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. «Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε.
  • Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

  • Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έβαλε 25 προσωπικότητες των τομέων του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας της Ρωσίας στη μαύρη λίστα εξαιτίας της υποστήριξής τους προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ και η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην εφημερίδα Die Welt. Το πράσινο φως για νέα βοήθεια αξίας 500 εκ ευρώ στην Ουκρανία έδωσαν και οι 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα