ΑΘΗΝΑ
10:30
|
26.04.2024
Τσεχία και Πολωνία, χρεώνουν στον Όρμπαν «χλιαρή υποστήριξη» στα μέτρα κατά της Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία υποχρεώθηκε να ακυρώσει τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ομάδας Βίσεγκραντ (V4) που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Μαρτίου, καθώς τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχία απέσυραν την συμμετοχή τους, λόγω της χλιαρής υποστήριξης της Βουδαπέστης στα μέτρα κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του σλοβακικού υπουργείου Άμυνας.

Ακολουθώντας τα βήματα του Τσέχου ομολόγου του, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ επίσης ακύρωσε τη συμμετοχή του στη συνάντηση, ανέφερε, χθες Δευτέρα, η εφημερίδα Gazeta Wyborcza επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν θα γίνει η συνάντηση», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας στη EURACTIV Σλοβακίας το βράδυ της Δευτέρας. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (IAR) ότι «όσα συμβαίνουν γύρω στην ομάδα Βίσεγκραντ δεν δίνουν κανένα λόγο για αισιοδοξία».

Ενώ η Ουγγαρία ψήφισε υπέρ και των τεσσάρων πακέτων κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, έχει αντιταχθεί σθεναρά στις κυρώσεις που στοχεύουν στις εισαγωγές ενέργειας και δήλωσε ότι δεν θα αφήσει να περάσουν από το έδαφός της όπλα που προορίζονται για τη γειτονική Ουκρανία.

Η Βουδαπέστη έχει επίσης απορρίψει σθεναρά τις εκκλήσεις για απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών.

Την Κυριακή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι η ουκρανική πλευρά ζητά «την ολοκληρωτική καταστροφή της ουγγρικής οικονομίας».

«Πάντα υποστήριζα τους V4 και λυπάμαι πολύ που το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο είναι τώρα πιο σημαντικό για τους Ούγγρους πολιτικούς από το ουκρανικό αίμα», έγραψε η Τσέχα υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνοσόβα (ODS, ECR) στο Twitter.

Σημείωσε επίσης ότι την Κυριακή (3 Απριλίου) θα διεξαχθούν εκλογές στην Ουγγαρία και δεν θέλει να «λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία».

Σε μια συναισθηματική έκκληση προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον κάλεσε να επιλέξει αν θα ταχθεί με τη Ρωσία ή το Κίεβο.

«Ουγγαρία, θέλω να σταματήσω εδώ και να είμαι ειλικρινής. Μια για πάντα. Πρέπει να αποφασίσεις μόνος σου με ποιον είσαι», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα