ΑΘΗΝΑ
02:22
|
24.04.2024
80 χρόνια μετά βλέπουμε εικόνες με ένστολους Γερμανούς να τρομοκρατούν παιδιά με σκυλιά και ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρατσιστική επίθεση με ντόπερμαν ενάντια σε Σίντι και Ρομά, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μάνχαϊμ και άνιση μεταχείριση καταγγέλλει το Κεντρικό Συμβούλιο Σίντι και Ρομά της Γερμανίας με ανακοίνωσή του. Παρόμοια καταγγελία γίνεται και για ρατσιστικό επεισόδιο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου.

Με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο των Σίντι και Ρομά της Γερμανίας καταγγέλλει στην κοινή γνώμη τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε οικογένεια Ουκρανών Ρομά τη νύχτα της 23ης προς την 24η Μαρτίου στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μάνχαϊμ. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται και επιβεβαιώνεται από εθελοντές βοηθούς και συνοδούς που ήταν επί τόπου, όταν έφτασε το τρένο με τους πρόσφυγες στον σταθμό, όλοι οδηγήθηκαν στους χώρους υποδοχής και διανυκτέρευσης.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με μια οικογένεια Ρομά. Οι υπάλληλοι ασφαλείας του σταθμού έφραξαν το δρόμο στην εν λόγω οικογένεια και δεν δίστασαν να βάλουν μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά σκύλο ράτσας ντόπερμαν, γνωστής για την επικινδυνότητά της, προκειμένου να μην πάνε στον χώρο διανυκτέρευσης. Οι υπάλληλοι ασφαλείας δικαιολόγησαν την πράξη τους με το επιχείρημα πως κάποια άλλη φορά κάποιο άλλοι άνθρωποι, που σύμφωνα με τους φύλακες ανήκουν στην εθνότητα των Ρομά, δεν είχαν τη δέουσα συμπεριφορά στους κοιτώνες. Σημειώνεται εξάλλου ρητά πως η οικογένεια που δέχτηκε την επίθεση συμπεριφερόταν κόσμια για όση ώρα περίμεναν μάταια να οδηγηθούν σε έναν ζεστό εσωτερικό χώρο

Αποτέλεσμα της πράξης των σεκιουριτάδων, πέρα από την τρομοκράτηση και καταπάτηση της αξιοπρέπειας της οικογένειας, ήταν η παράταση της ταλαιπωρίας των παιδιών και των γυναικών, καθώς έπρεπε μέσα στη νύχτα και το κρύο του γερμανικού Μάρτη να περιμένουν σε εξωτερικό χώρο άλλο τρένο για να τους μεταφέρει στη Χαϊδελβέργη, όπως και έγινε. Εκεί οδηγήθηκαν επιτέλους σε χώρο κατάλληλο για διανυκτέρευση. Το ψυχολογικό κόστος όμως τόσο λόγω της διάκρισης – έβλεπαν όλους τους άλλους πρόσφυγες να πηγαίνουν στα καταλύματα – όσο και λόγω της έκθεσης στη βία των Γερμανών με το φονικό σκυλί ήδη δημιουργεί δύσκολο προς την αντιμετώπισή του τραύμα σε αυτούς τους πρόσφυγες. Αντίστοιχο περιστατικό καταγγέλλεται και για την υπηρεσία ασφαλείας των γερμανικών σιδηροδρόμων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου.

Σχετικά με το περιστατικό το Κεντρικό Συμβούλιο έχει απευθυνθεί στον επικεφαλής των σιδηροδρόμων καθώς και στον ειδικό ομοσπονδιακό κυβερνητικό εντεταλμένο για ζητήματα αντιμετώπισης του αντιτσιγγανισμού. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια αντίδραση εκ μέρους της κρατικής εταιρίας των σιδηροδρόμων.

Το περιστατικό έρχεται αφενός να προστεθεί στα εκτεταμένα επεισόδια ρατσιστικών διακρίσεων που σημειώνονται στα σύνορα της ΕΕ με την Ουκρανία, όπου ευρωπαϊκές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις διαχωρίζουν τους πρόσφυγες με βάση τη φυλή τους και αρνούνται την είσοδο στη ΕΕ ανθρώπων με αφρικανικά ή ασιατικά χαρακτηριστικά, αλλά και στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει για παράδειγμα τρανς γυναίκες στην Ουκρανία, στις οποίες το καθεστώς του Κίεβου αφενός απαγορεύει να εγκαταλείψουν τη χώρα γιατί θεωρούνται… άνδρες (!)ενώ αφετέρου αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης καθώς δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση τροφής καθώς φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους λόγω της παρουσίας ενόπλων Ουκρανών στρατιωτών και ακροδεξιών παραστρατιωτικών  στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων. Εξάλλου αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά αντισημιτισμού εντός την ΕΕ γενικά όσο και στη Γερμανία ειδικά.

Το ερώτημα που προκύπτει και σε αυτήν την περίπτωση του ρατσισμού και της βίας ενάντια σε ανυπεράσπιστα παιδιά και γυναίκες είναι τόσο το πώς θα αντιδράσει ο γερμανικός σιδηρόδρομος με τη βαριά και αποκρουστική ιστορία (μην ξεχνάμε πως όλο το Ολοκαύτωμα και συνολικά το σύστημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης στηρίχτηκε στις μεταφορές των θυμάτων από αυτήν την εταιρεία).

Πέρα όμως από αυτό προκύπτει και ο αποτροπιασμός: 80 χρόνια μετά βλέπουμε εικόνες με ένστολους Γερμανούς να τρομοκρατούν παιδιά με αιμοδιψή σκυλιά και όσο κι αν δε θέλει κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το συνειρμό. Η Γερμανία τελικά μέχρι που έχει φτάσει την περιβόητη «αποναζιστικοποίησή» της; Μάλλον όχι πολύ μακριά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα