ΑΘΗΝΑ
06:23
|
27.04.2024
Ο 26χρονος Ντιάντρε Μάρτιν κατηγορείται για επίθεση και παράνομη οπλοκατοχή. Η αστυνομία συγκέντρωσε περισσότερα από 100 βίντεο και εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύλληψη ενός υπόπτου για το ένοπλο επεισόδιο με τους έξι νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες στο Σακραμέντο ανακοίνωσε η πολιτειακή αστυνομία της Καλιφόρνιας. «Οι ερευνητές ταυτοποίησαν τον Ντιάντρε Μάρτιν, 26 ετών, ως ύποπτο. Ο Μάρτιν συνελήφθη και κατηγορείται για επίθεση και παράνομη οπλοκατοχή», ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ενημερώνοντας πως έψαξε τρία σπίτια στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί. Διευκρίνισε επίσης ότι έλαβε και εξέτασε περισσότερα από 100 βίντεο και εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος.

Η αστυνομία στο Σακραμέντο είχε ανακοινώσει αρχικά πως οι ένοπλοι που άνοιξαν πυρ ήταν «αρκετοί» και ότι ανακτήθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι, που ήταν κλεμμένο, στον τόπο του μακελειού. Δεν έχουν ωστόσο εξιχνιαστεί οι συνθήκες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της βίας, ιδίως το εάν τα πυρά είχαν συγκεκριμένους στόχους ή εάν βλήθηκαν στα τυφλά.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο κέντρο της μεγαλούπολης, την ώρα που αρκετά μπαρ και νυχτερινά κέντρα της συνοικίας κλείνουν. Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μεγάλο καβγά στον δρόμο στον οποίο ενεπλάκησαν πολλοί, ακολουθούμενο από εκπυρσοκροτήσεις και κόσμο που τρέπεται σε φυγή.

«Δεν ξέρουμε αν αυτός ο καβγάς οδήγησε όντως στους πυροβολισμούς. Είμαστε ακόμη επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης των λεπτομερειών», είπε στην εφημερίδα Los Angeles Times ο Ζάκαρι Ίτον, εκπρόσωπος της αστυνομίας, προτού ανακοινωθεί η είδηση της σύλληψης του υπόπτου.  Διευκρίνισε ότι αναζητούνται τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα που φέρονται να άνοιξαν πυρ, αν όχι περισσότερα.

Η αρχηγός της αστυνομίας στο Σακραμέντο, Κάθι Λέστερ, αφηγήθηκε πως αστυνομικοί που έκαναν περιπολία άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς και όταν έφθασαν επιτόπου βρέθηκαν μπροστά σε «πλήθος» ανθρώπων και «αρκετούς τραυματίες από σφαίρες».

Πάνω από εκατό κάλυκες

Επιτόπου, οι αστυνομικοί ανέκτησαν «πάνω από εκατό κάλυκες» και διαπίστωσαν ότι «τουλάχιστον τρία κτίρια και τρία αυτοκίνητα είχαν χτυπηθεί από πυρά», διευκρίνισε η αστυνομία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Ήταν φρικτό», αφηγήθηκε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KXTV ο Μπέρι Άξιους, ακτιβιστής που έφθασε επιτόπου μερικά λεπτά μετά το μακελειό. Περιέγραψε «αιμόφυρτα θύματα, κόσμο που ούρλιαζε, που έκλαιγε, άλλους που ρώταγαν πού είναι ο αδελφός τους ή η μητέρα τους, που έψαχναν τους γιους τους».

Το πολύνεκρο επεισόδιο ξέσπασε σε μικρή απόσταση από την έδρα της κυβέρνησης της Καλιφόρνιας και το κλειστό στάδιο μπάσκετ που αποτελεί την έδρα της ομάδας Sacramento Kings.

Ο συλληφθείς είναι Αφροαμερικανός πολίτης. Πολλοί χρήστες στο Twitter διαμαρτύρονται για τη μη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του υπόπτου από τις διωκτικές αρχές ισχυριζόμενοι πως αν ήταν η λευκός η φωτογραφία του θα προβαλλόταν παντού.

Προχθές Κυριακή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κάλεσε εκ νέου να αναληφθεί δράση κατά της ένοπλης βίας. «Η Αμερική θρηνεί για ακόμη μια φορά (…). Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να θρηνούμε, πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε, αξιώνοντας για πολλοστή φορά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοθεσία που θα καθιστά αυστηρότερους τους ελέγχους για την αγορά πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στις ΗΠΑ κάπου 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι. Το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

Αναρίθμητες πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικών και κυβερνήσεων για να ελεγχθεί πιο αυστηρά η πώληση των όπλων κατέληξαν στα καλάθια των αχρήστων στο Κογκρέσο, όπου το ισχυρό λόμπι των όπλων, η NRA, διατηρεί μεγάλη επιρροή.

Από την αρχή της χρονιάς, ο ιστότοπος Gun Violence Archive έχει καταγράψει πάνω από 10.700 θανάτους εξαιτίας πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών. Όλο το 2021, καταμετρήθηκαν 45.000 θάνατοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα