ΑΘΗΝΑ
03:24
|
06.05.2024
Ποιες είναι η Κατερίνα Τιχονόβα και η Μαρία Βοροντσόβα και πόσο γνωστά είναι τα περιουσιακά τους στοιχεία;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ ως αντίδραση στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα. Πλέον η Δύση επιδιώκει να πλήξει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο, πιστεύοντας ότι η μέγγενη των κυρώσεων ενάντια στην 35χρονη Κατερίνα Τιχονόβα και την 36χρονη Μαρία Βοροντσόβα, θα κάνει πιο αισθητή την πολιτική, οικονομική και διπλωματική πίεση εναντίον του.

Βέβαια, εκείνο που δεν έχει γίνει σαφές είναι εάν είναι πραγματικά γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία των δύο θυγατέρων του Πούτιν. Γιατί εάν λάβουμε υπόψη πως έως σήμερα η προσωπική ζωή των δύο κοριτσιών ισοδυναμεί με οιωνεί «κρατικό μυστικό», οι δημόσιες εμφανίσεις τους είναι κάτι παραπάνω από σπάνιες και τα όσα έχουν διαρρεύσει για αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην εντέλεια, μάλλον θα πρέπει να αγνοείται ευρέως και ποια είναι η αληθινή τους οικονομική επιφάνεια.

Καρπός του γάμου του με την Λουντμίλα Σρεκμπνέβα, από την οποία χώρισε το 2013, οι δύο νεαρές και νόμιμες κόρες του Πούτιν αποτελούν ένα πραγματικό μυστήριο για τους δημοσιογράφους. Δεν είναι μόνον που οι πληροφορίες για τη ζωή τους δίνονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, αλλά επίσης έχουν αλλάξει και τα πατρώνυμά τους, για λόγους ιδιωτικότητας και είναι σχεδόν άγνωστες ακόμη και κατ’ όψη.  Άλλωστε και η μητέρα τους, πρώην αεροσυνοδός της Aeroflot, έχει εξαφανισθεί τελείως από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το διαζύγιό της με τον Ρώσο ηγέτη. Μάλιστα, παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει και η φήμη πως είχε κλεισθεί σε μοναστήρι.

Από καιρού εις καιρόν πολλοί δημοσιογράφοι έχουν επιδοθεί σε μία κοπιώδη προσπάθεια να συλλέξουν τις σκόρπιες πληροφορίες και να ανασυστήσουν το προφίλ των δύο κοριτσιών του Πούτιν, αλλά πάντα η εικόνα τους παραμένει μερική. Σύμφωνα με το σκεπτικό των κυρώσεων, η «υπόκωφη» παρουσία τους επιτρέπει στον ίδιον τον Πούτιν να κρύβει μέσω αυτών μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας.

Από τις δύο κόρες, η πιο «κοινωνική» είναι η μικρότερη, η Κατερίνα, που εκτός από τις σπουδές της ως μαθηματικός, ασχολείται με τον καλλιτεχνικό-διαγωνιστικό χορό κι ιδίως το rock n’ roll.  Το 2013 εκείνη και ο παρτενέρ της είχαν έλθει πέμπτοι σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Όμως παρά τη προσπάθεια να κρατηθεί «μυστική» η ταυτότητά τους από τους αμύητους, επιλέχθηκε να φέρει το επώνυμο της γιαγιάς της «Τιχονόβα». Η Κατερίνα πριν δύο χρόνια διορίστηκε επικεφαλής ενός νέου ινστιτούτου αφιερωμένου στη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Ινστιτούτο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο με περίπου δύο εκατ. δολάρια.

Η Τιχονόβα στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί για αρκετά χρόνια σε κορυφαίες θέσεις μέσα στον ρωσικό ακαδημαϊκό χώρο και είχε ηγηθεί σε μεγάλα έργα, που χρηματοδοτούνταν αδρά από το κράτος. Βάσει αντικρουόμενων πληροφοριών, πριν εννέα χρόνια φέρεται να έχει παντρευτεί τον γιό του ολιγάρχη Κιρίλ Σαμάλοφ, πολύ κοντινό συνεργάτη του πατέρα της, σε έναν μεγαλειώδη γάμο σε χειμερινό θέρετρο, όπου οι νεόνυμφοι κατέφθασαν με έλκηθρο που έσερναν τρία λευκά άλογα. Όμως άλλες πληροφορίες τους θέλουν να έχουν χωρίσει από το 2018.  Το γεγονός ότι ο Σαμάλοφ βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων λόγω του ρόλου του στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας φαίνεται πως κατέστρεψε τον γάμο τους.

Η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, η Μαρία, έχει σπουδάσει βιολογία, είναι γενετίστρια με ειδίκευση στην ενδοκρινολογία κι έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τα προβλήματα της παιδικής ανάπτυξης. Είναι παντρεμένη (βέβαια, εδώ διίστανται πάλι οι πληροφορίες γιατί άλλοι τη θέλουν κι αυτή χωρισμένη) με τον Ολλανδό οικονομολόγο Γιόριτ Φάσεν. Κατ’ άλλους η κόρη του Πούτιν ζει στην Ελβετία.  Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Σεργκέι Κάνεφ, η Βοροντσόβα «κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο σε ένα φαραωνικό έργο, που αφορά την κατασκευή μιας μεγάλης κλινικής κοντά στην Αγία Πετρούπολη, με σκοπό την προσέλκυση ασθενών από την Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο. Το έργο αυτό πλέον κινδυνεύει να παγώσει ένεκα των κυρώσεων που έχουν αποφασισθεί κατά της Ρωσίας. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά, που έκαναν παππού τον Πούτιν. Όσον αφορά τον σύζυγό της, Γιόριτ Φάσεν, αυτός εργάσθηκε για πολλά χρόνια στη Ρωσία, στις Gazprombank-Invest και  Stroytransgaz. Ο πατέρας του είναι απόστρατος συνταγματάρχης του ολλανδικού στρατού.

Ο ίδιος ο Πούτιν έχει αναφερθεί στις κόρες του μόλις μία ή δύο φορές σε ολάκερη την πολιτική του καριέρα.. Πριν κάποια χρόνια είχε δηλώσει πως «κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην καριέρα τους, αλλά σημειώνουν καλή πρόοδο» και «δεν ασχολούνται με επιχειρήσεις ή την πολιτική».«Ποτέ τους δεν υπήρξαν «αστεράκια», ουδέποτε τους άρεσε να έχουν στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους. Απλώς ζουν τη ζωή τους. Ζουν στη Ρωσία. Ποτέ δεν έχουν εκπαιδευθεί πουθενά εκτός από τη Ρωσία (και μάλιστα με ιδιωτικούς δασκάλους).  Μιλούν άπταιστα τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες», είχε τονίσει ο Πούτιν για τις κόρες του.

Βέβαια ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τον συνολικό αριθμό των παιδιών του Πούτιν, καθώς πολύ πριν το διαζύγιό του από τη Σρεκμπνέβα οργίαζαν οι φήμες για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. Πρωταγωνίστρια ήταν και τότε, αλλά και συνεχίζει να είναι η πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και πρώην βουλευτής Αλίνα Καμπάεβα, 38 ετών. Σύμφωνα με τις φήμες, ο Πούτιν έχει με την Καμπάεβα δύο παιδιά ή κατ’ άλλους τέσσερα. Η Καμπάεβα σήμερα, βάσει της Corriere della Sera έχει εγκατασταθεί σε ατομικό καταφύγιο. Μέχρι πρότινος η αμφιλεγόμενη ερωμένη παρέμενε, κρυμμένη από τους δημοσιογράφους, στην Ελβετία.

Πρόσφατα, στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε η είδηση για άλλη μία νόθα κόρη του Πούτιν: πρόκειται για την 18χρονη influencer Λουΐζ Ροζόβα. Η νεαρή θεωρείται ότι είναι καρπός της σχέσης του με την 45χρονη Σβιετλάνα Κριβανόγκιχ, πρώην καθαρίστρια, η οποία στη συνέχεια και «εκ θαύματος» έγινε πολυεκατομμυριούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα