ΑΘΗΝΑ
23:38
|
26.04.2024
Η μετά-Brexit εποχή για το μεταναστευτικό αρχίζει. Σημαντικό αποτρεπτικό μέσο αποκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη συμφωνία με την αφρικανική χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά ακάθεκτη στη συμφωνία με τη Ρουάντα για τη δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην αφρικανική χώρα, η οποία θα αναλάβει επίσης να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, είναι στη Ρουάντα για να κλείσει μια συμφωνία με πολλά νομικά κενά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα από το Κεντ ότι όσοι προσπαθούν «να εκμεταλλευθούν» το σύστημα μετανάστευσης της χώρας του θα απομακρύνονται σε τρίτες χώρες ή στη χώρα καταγωγής τους.

Στην ομιλία του από το Κεντ, στη νότια Αγγλία, ο Τζόνσον τόνισε ότι: «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο μόνος δρόμος για την απόκτηση ασύλου στη Βρετανία θα είναι ένας ασφαλής και νόμιμος δρόμος και ότι όσοι προσπαθούν να παρακάμψουν την ουρά ή να εκμεταλλευθούν το σύστημα μας (…) θα μεταφέρονται άμεσα και ανθρώπινα σε μια τρίτη ασφαλή χώρα ή στη χώρα καταγωγής τους».

Λίγο νωρίτερα η Ρουάντα ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Βρετανία για να υποδέχεται μετανάστες και αιτούντες άσυλο διάφορων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στο βρετανικό έδαφος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία με τη Ρουάντα μπορεί να αφορά «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος να βρεθούν σε αυτή τη χώρα της Αφρικής αντί για τη Βρετανίας θα αποτελέσει «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο» για τους παράτυπους μετανάστες.

Από «σήμερα όποιος εισέρχεται παράτυπα στη Βρετανία και όλοι όσοι έφτασαν μετά την 1η Ιανουαρίου θα μπορούν να μεταφερθούν στη Ρουάντα», εξήγησε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα της Αφρικής.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ήδη από σήμερα ο έλεγχος για τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στη Μάγχη θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από το λιμενικό. «Ήδη από σήμερα το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό έλεγχο στη Μάγχη αντί για το λιμενικό (…) με στόχο καμία βάρκα να μην φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να γίνεται αντιληπτή», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Για τον σκοπό αυτό θα αποδεσμευθούν 50 εκ. λίρες (60 εκ. ευρώ) για νέο υλικό και ανθρώπινους πόρους, αλλά και για ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα