ΑΘΗΝΑ
20:46
|
13.05.2024
Περισσότεροι από 500 ιθαγενείς Ροχίνγκια διέφυγαν από κέντρο κράτησης στα βόρεια της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Μαλαισίας έστησαν οδοφράγματα και ανέπτυξαν αστυνομικές δυνάμεις και εθελοντικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά την απόδραση 528 προσφύγων, κυρίως ιθαγενών Ροχίνγκια προερχόμενων από την Μιανμάρ, από προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών στην πολιτεία Πενάνγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Έξι από τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από διερχόμενα οχήματα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κυρίως γυναίκες και παιδιά να τρέχουν στην άκρη του αυτοκινητόδρομου μέσα στο σκοτάδι και ομάδες προσφύγων να κάθονται οκλαδόν στις παρυφές μετά τη σύλληψή τους από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, μέχρι τις 10 το πρωί τοπική ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να συλλάβουν 362 άτομα και οι υπόλοιποι φυγάδες αναζητούνται.

Τα αίτια της αναταραχής και της μαζικής απόδρασης διερευνώνται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο κέντρο κρατούνταν περί τα 664 άτομα.

Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ πριν από πέντε χρόνια εν μέσω μιας βίαιης στρατιωτικής καταστολής που αποτελεί αντικείμενο έρευνας, ως γενοκτονία, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν και διαμένουν σε τεράστιους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, ενώ άλλοι διακινδυνεύουν το όλο και πιο επικίνδυνο ταξίδι στον Κόλπο της Βεγγάλης και τη Θάλασσα Ανταμάν για να φτάσουν στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, παρόλο που καμία από αυτές χώρα δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 181.000 άνθρωποι ζουν σήμερα ως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Μαλαισία και το 57% από αυτούς είναι Ροχίνγκια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Μαλαισία δεν έχει σύστημα επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου και οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν μια επισφαλή ζωή , αντιμέτωποι με τον κίνδυνο σύλληψής τους ως «παράνομοι μετανάστες» ή εκμετάλλευσης σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που αποφεύγουν οι Μαλαισιανοί.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολωνοί αγρότες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο κοινοβούλιο

Ιατροδικαστής για νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: «Το μωρό γεννήθηκε ζωντανό»

Η αριστεία στην τραπ μουσική

Θεσσαλονίκη: Γέμισε με νεκρά ποντίκια ο Θερμαϊκός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα