ΑΘΗΝΑ
01:51
|
19.05.2024
Υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης και μέλη του κόμματος ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπό πολιορκία πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δέχθηκε εκ νέου αυξημένες πιέσεις να παραιτηθεί, σήμερα Σάββατο, καθώς ένας μέλος του υπουργικού συμβουλίου και άλλα ανώτερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν την στήριξή τους στους διαδηλωτές που παραμένουν στους δρόμους, λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ Ναλάκα Γκονταχέβα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στους χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το γραφείο του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και απαιτούν από αυτόν και άλλα μέλη της ισχυρής οικογένειάς του να παραιτηθούν από την εξουσία.

Η Σρι Λάνκα υφίσταται την πιο οδυνηρή οικονομική ύφεση από την ανεξαρτησία της το 1948, με μήνες μακροχρόνιων διακοπών ρεύματος και έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά είδη.

Η κρίση έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαγριωμένους διαδηλωτές να έχουν κατασκηνώσει έξω από το γραφείο του Ρατζαπάκσα εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Υπό πίεση, ο πρόεδρος απομάκρυνε από την κυβέρνηση δύο από τους αδελφούς του – τον Καμάλ και τον Μπαζίλ – όπως και τον ανιψιό του Ναμάλ, αλλά οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται θεωρώντας την κίνησή του εξωραϊσμό της κατάστασης.

Ο υπουργός Ναλάκα Γκονταχέβα, στο παρελθόν ένθερμος πιστός της οικογένειας Ρατζαπάκσα που κυβερνά τη χώρα, υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς νεποτισμού, δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να απολύσει τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα – τον αρχηγό της οικογένειας – και να προχωρήσει σε μια μεταβατική κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχασε την αξιοπιστία της μετά τη δολοφονία ενός διαδηλωτή από την αστυνομία την Τρίτη και ως εκ τούτου υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, την οποία ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα, δεν έκανε δεκτή.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την οικονομική κρίση», ανέφερε ο Γκονταχέβα σε δήλωση στη σελίδα του στο Facebook.

«Ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί και να υπάρξει ένα προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που να μπορεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλων».

Αρκετά ανώτερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ντάλας Αλαχαπερούμα, πρώην υπουργού αρμόδιου για τα ΜΜΕ και εκπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησαν επίσης από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Προτρέπω τον Πρόεδρο να διορίσει ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο με γνήσια συναίνεση που θα εκπροσωπεί όλα τα κόμματα, με διάρκεια το πολύ ένα έτος», δήλωσε .

Τα τρόφιμα και τα καύσιμα διανέμονται στη χώρα με δελτίο εδώ και μήνες, ενώ σημειώνονται και συνεχείς πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συναλλαγματική κρίση που οδήγησε την κυβέρνηση σε αδυναμία να καλύψει τις  εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ. Τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη ζωτικών φαρμάκων και η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό για δωρεές.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλί Σάμπρι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η οικονομική κατάσταση στο έθνος της Νότιας Ασίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, κάνοντας λόγο για «μερικά ακόμα επώδυνα χρόνια».

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα