ΑΘΗΝΑ
23:28
|
23.04.2024
Μετά την Πολωνία, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε πως αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την Πολωνία, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε πως αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Ενέργειας στη Σόφια.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης από την κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz, ενώ υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Παρόμοια καθησυχαστικά μηνύματα εξέπεμψε χθες και η Βαρσοβία μέσω της υπουργού Ενέργειας προκειμένου να καθησυχάσει τους Πολωνούς πολίτες για να μην προκληθεί πανικός.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 31 Μαρτίου η «κάνουλα» του ρωσικού φυσικού αερίου κλείνει για όσες «μη φιλικές», όπως χαρακτηρίζονται από τη Μόσχα, χώρες αρνούνται να πληρώσουν τις συναλλαγές τους μετατρέποντας όποιο ξένο νόμισμα σε ρούβλια, μέσω της τράπεζας Gazprombank, με πρώτα θύματα την Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή του.

Η Bulgargaz, από την πλευρά της, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της και έχει πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές που απαιτούνται βάσει της τρέχουσας σύμβασής της έγκαιρα, αυστηρά και σύμφωνα με τους όρους της».

Η είδηση της διακοπής των ροών προς τις δύο χώρες εκτόξευσε, χθες, την τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι και κατά 17%, ενώ το αργό κατέγραψε νέα αύξηση, κλείνοντας ελάχιστα πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ουκρανία απάντησε στις κινήσεις της Gazprom κατηγορώντας τη Ρωσία ότι εκβιάζει την Ευρώπη μέσω της ενέργειας, σε μια προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο των συμμάχων του Κιέβου.

«Ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει ένα παγκόσμιο πλήγμα στη δημοκρατία», δήλωσε αργά την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο επικεφαλής του επιτελείου του, Αντρέι Γιερμάκ, δήλωσε ότι η Ρωσία «αρχίζει τον εκβιασμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη». «Η Ρωσία προσπαθεί να διαλύσει την ενότητα των συμμάχων μας», πρόσθεσε.

Στην Ουάσιγκτον, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για μια τέτοια κίνηση από τη ρωσική πλευρά.

Με πληροφορίες από DW, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα