ΑΘΗΝΑ
21:35
|
26.04.2024
Διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια που γεννά ο μαινόμενος πληθωρισμός στη γειτονική χώρα, συνέλαβε σήμερα η τουρκική αστυνομία.

Η πορεία των συνδικάτων με πολλές γυναίκες στην πρώτη σειρά προσπάθησε να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ, σύμβολο της Τουρκικής Άνοιξης, αλλά δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας καθώς το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων σε άλλη περιοχή και έκρινε την συγκέντρωση ως «παράνομη».

Δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε πως σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα συλλήψεων διαδηλωτών.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 30 άτομα στο κέντρο της Μπεσίκτας και άλλα 22 στην περιοχή Σισλί, ανέφερε το Πρακτορείο Ειδήσεων Demiroren.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, σε όλη την πόλη συνελήφθησαν 164 διαδηλωτές για «απόπειρα διεξαγωγής παράνομων διαδηλώσεων».

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να ανέλθει στο 68% τον Απρίλιο, λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και της αύξησης των τιμών βασικών εμπορευμάτων, υποχωρώντας ελαφρά μόνο μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πρακτορείο Reuters.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η οικονομική δυσπραγία που προκαλεί ήταν και το κύριο θέμα στις ανακοινώσεις σωματείων με αφορμή την Πρωτομαγιά.

«Το κύριο θέμα μας φέτος θα έπρεπε να είναι το κόστος ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Τουρκικών Εργατικών Συνδικάτων, Εργκούν Αταλάι, καταθέτοντας στεφάνι στην πλατεία Ταξίμ και ζήτησε να αναπροσαρμόζονται οι κατώτατοι μισθοί κάθε μήνα ώστε να αντανακλούν στις αυξανόμενες τιμές.

«Ο πληθωρισμός ανακοινώνεται στην αρχή κάθε μήνα και πρέπει προστίθεται στους μισθούς κάθε μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πλατεία Ταξίμ αποτελεί συμβολικό τόπο για τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Τον Μάϊο του 1977, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης περισσοτέρων από 500.000 διαδηλωτών από διάφορες επαρχίες της χώρας, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες αερίου και χρησιμοποιώντας κανόνια νερού. Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να αποτελεί επίμαχο ζήτημα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν. 

Με πληροφορίες από Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα