ΑΘΗΝΑ
03:00
|
24.04.2024
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη γέφυρα της Νίκης στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε και σήμερα Παρασκευή (6/5) η αστυνομία της Αρμενίας κατά τη διάρκεια μιας ακόμη διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και τη γέφυρα  της Νίκης στο Γερεβάν, όπου και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η νέα αντικυβερνητική διαδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τουλάχιστον 49 συλλήψεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, Βαλέρι Οσιπιάν, ο οποίος είχε διοριστεί στην ηγεσία του σώματος από τον Νικόλ Πασινιάν, τον Μάιο του 2018.

Οι διαδηλωτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρεώνουν στον Πασινιάν την ήττα στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας επικρίνεται επειδή συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός με την Αρμενία έπειτα από τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η συμφωνία Πασινιάν οδήγησε την Αρμενία σε ήττα στον πόλεμο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, που διήρκησε έξι εβδομάδες το 2020, και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εδαφών μέσα και γύρω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος της Αρμενίας. Διαθέτει στρατιωτική βάση στα βορειοδυτικά της χώρας και έστειλε ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ βάσει της συμφωνίας που τερμάτισε τις συγκρούσεις.

Ερωτηθείς για τη θέση της Μόσχας σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για ένα εντελώς εσωτερικό ζήτημα της Αρμενίας. «Θέλουμε αυτή η περίοδος εντάσεων να τελειώσει στην Αρμενία το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να προχωρήσουμε σταδιακά προς την εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο Πασινιάν είναι προδότης και οι συνεχιζόμενες και αυξανόμενες διαδηλώσεις στους δρόμους θα τον αναγκάσουν να παραιτηθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισκάν Σαγκατελιάν, πριν από δύο ημέρες όταν οι αρχές είχαν προχωρήσει σε τουλάχιστον 200 συλλήψεις διαδηλωτών.

Τον Απρίλιο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι «η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις της για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δηλώσεις τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι αποκαλύπτουν την επιθυμία να παραχωρηθεί όλη αυτή η επικράτεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα