ΑΘΗΝΑ
18:50
|
26.04.2024
Πληροφορίες για τουλάχιστον έξι απολύσεις διευθυντικών στελεχών που ενεπλάκησαν στη σύσταση συνδικάτου στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Amazon φέρεται να απέλυσε τουλάχιστον έξι διευθυντικά στελέχη της, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στη σύσταση του πρώτου συνδικάτου εργαζόμενων σε αποθήκη του ομίλου του Τζεφ Μπέζος στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Οι απολύσεις αντιμετωπίζονται ως απάντηση της εταιρείας για τη σύσταση της «Εργατικής Ένωσης Amazon» τον περασμένο μήνα, μια «ιστορική νίκη» σε βάρος του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι περισσότεροι από τους απολυμένους απασχολούνταν στην εταιρεία για περισσότερα από έξι χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα στους «New York Times» που επικαλούνται τα προφίλ των απολυμένων στο LinkedIn. Ωστόσο, η εταιρεία υποστήριξε πως οι «αλλαγές» έγιναν μετά από αξιολόγηση εβδομάδων «της λειτουργίας και της ηγεσίας» της αποθήκης στο Στάτεν Άιλαντ, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι. «Μέρος της κουλτούρας μας στην Amazon είναι η συνεχής βελτίωσή μας», είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου και πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αξιολογούμε και να εξετάζουμε αν προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ομάδα μας».

Τα διευθυντικά στελέχη απολύθηκαν λόγω μιας «οργανωτικής αλλαγής», ανέφεραν δύο εργαζόμενοι στους «NYT». Ένας από αυτούς, μάλιστα, σημείωσε πως κάποιοι από τους απολυθέντες είχαν λάβει προσφάτως θετική αξιολόγηση. 

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του Στάτεν Άιλαντ ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της σύστασης συνδικάτου. Η νίκη αυτή σηματοδότησε την πρώτη επιτυχή απόπειρα εργασιακής οργάνωσης στην ιστορία της πολυεθνικής εταιρείας που μόνο στις ΗΠΑ απασχολεί ΗΠΑ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους. 

Ο επικεφαλής του συνδικάτου, Κρίστιαν Σμολς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μετά την ακρόασή του σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε δριμεία κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Τζεφ Μπέζος.  

Ο Σμολς υποστήριξε ότι η Amazon παραβιάζει επίμονα τον νόμο στην προσπάθειά της να καταπνίξει τις προσπάθειες συνδικαλιστικών οργανώσεων απειλώντας με απολύσεις. Πρόσθεσε ότι εταιρείες όπως η Amazon χρησιμοποιούν τη βραδύτητα της νομικής διαδικασίας προς όφελός τους όταν προσπαθούν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους. «Γνωρίζουν ότι η παραβίαση του νόμου δεν θα επιλυθεί κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών», είπε ο Σμολς.

Ο ίδιος ο Σμολς απολύθηκε αφού οργάνωσε μια απεργία για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας στα πρώτα στάδια της πανδημίας. «Θα πρέπει να ακούσετε, γιατί εκπροσωπούμε και τους ψηφοφόρους σας», τόνισε ο επικεφαλής της «Εργατικής Ένωσης Amazon» στους γερουσιαστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα