ΑΘΗΝΑ
17:02
|
19.04.2024
Ορατό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο ανατροπής του ιστορικού νόμου για νομιμοποίηση των αμβλώσεων, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθεί να αγκιστρωθεί από ενδιάμεσες λύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπροστά σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, με το δικαίωμα στην άμβλωση να προστίθεται αυτών που έχει καταστεί αδύνατο να διασφαλίσει παρά τις δεσμεύσεις της, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο μοιάζει έτοιμο να ανατρέψει τον σχετικό νόμο ορόσημο Roe v. Wade, όπως διέρρευσε εντός της εβδομάδας μέσω του δημοσιεύματος του politico.

Πρόκειται για μια αποπροσανατολιστική και αποθαρρυντική κατάσταση για τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, καθώς, παρά το γεγονός ότι επισήμως ελέγχουν τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, το κόμμα κατέχει στην πραγματικότητα μόνο την πιο μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετές ψήφοι προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ έχει προγραμματίσει ψηφοφορία για το ζήτημα την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο φέρεται να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ενωμένοι πίσω από την αντίθεσή τους, ενώ κάποιοι δημοκρατικοί είναι επίσης πιθανό να μην είναι υποστηρικτικοί. 

Επομένως, το ενδεχόμενο η υπόσχεση του Μπάιντεν να κωδικοποιήσει τον Roe v. Wade σε νόμο να καταλήξει όπως άλλες ενότητες της ατζέντας του, όπως οι φορολογικές πιστώσεις για καθαρή ενέργεια ή η νομοθεσία που θα καταργούσε τους πολιτειακούς περιορισμούς στην ψηφοφορία, φαίνεται να είναι περισσότερο από ορατό. 

https://apnews.com/article/abortion-us-supreme-court-health-idaho-1020bba25a4103a1526a0db0f325d1bd

Το αδιέξοδο αναγκάζει τον Λευκό Οίκο να ανοίξει εκ νέου το εφεδρικό του εγχειρίδιο, ψάχνοντας τρόπους να κάνει τη διαφορά μέσω εκτελεστικής δράσης ή ρυθμιστικών μέτρων, όπως ακριβώς και κατά το παρελθόν, όταν άλλες πρωτοβουλίες είχαν κολλήσει στο Καπιτώλιο, επικρίνοντας παράλληλα τους Ρεπουμπλικανούς.

«Ο Λευκός Οίκος δέχεται τεράστια πίεση για να είναι πιο δυναμικός», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν (Lawrence Gostin), ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο O’Neill για την Εθνική και Παγκόσμια Υγεία στο Georgetown Law και συμβουλεύει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης σχετικά με τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να επιμείνει σε μάχες που μπορούν να κερδηθούν» εστιάζοντας σε μικρούς στόχους. 

Μία από τις ιδέες που φαίνεται να εντάσσονται στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την διευκόλυνση της πρόσβασης σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται την άμβλωση, ακόμη και μέσω ταχυδρομείου, καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ήδη καταργήσει την απαίτηση να παραλαμβάνονται τα χάπια αυτοπροσώπως. Ο Λ. Γκόστιν δήλωσε ότι η πρακτική αυτή θα χρειαστεί μια δυναμική υπεράσπιση καθώς αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των συντηρητικών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε κατά τον ίδιο να επιτρέπει στην Medicaid να αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης στην περίπτωση που μια γυναίκα δεν έχει πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στην πολιτεία της. Ωστόσο, η εν λόγω ενέργεια απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση, αποφεύγοντας την αναφορά στην άμβλωση, καθώς θα μπορούσε να προσκρούσει στην τροπολογία Χάιντ, η οποία απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των αμβλώσεων.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των Ρεπουμπλικανών στα δικαστήρια ή μέσω της νομοθεσίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρήσει να τις εισάγει. «Κάθε φορά που μια γυναίκα προσπαθεί να ξεπεράσει τους πολιτειακούς περιορισμούς, τους κάνουν πιο αυστηρούς» σημείωσε σχετικά ο Λ. Γκόστιν. 

«Ο Πρόεδρος είναι απίστευτα υπερήφανος για όσα έχει ήδη επιτύχει κατά τη διάρκεια των 15 μηνών της Προεδρίας του» δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Ερωτηθείσα σχετικά με τους αγώνες του Μπάιντεν στο Καπιτώλιο, η Ψάκι επεσήμανε τη μακρά εμπειρία του ως γερουσιαστή αναφέροντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «γνωρίζει και κατανοεί ότι μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι θα ήθελε για την προώθηση μιας ατζέντας».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των αμβλώσεων εγείρει πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από ό,τι άλλα θέματα, με την απογοήτευση για αδράνεια να αναβλύζει.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος θέλει η πολιτεία του να γίνει καταφύγιο για τους ανθρώπους που αναζητούν αμβλώσεις, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. «Πού στο καλό είναι το κόμμα μου; Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Πού είναι η αντεπίθεση;» είπε, σημειώνοντας ότι όσοι αντιμάχονται τις αμβλώσεις κερδίζουν έδαφος. 

«Ο αμερικανικός λαός έχει συνηθίσει να βασίζεται στα δικαστήρια για την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και τώρα οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν να στρέφουν πραγματικά την προσοχή τους στους νομοθέτες, στα μέλη του Κογκρέσου, στα νομοθετικά σώματα. Και αυτό θα είναι ένα μικρό πολιτισμικό σοκ και μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε» δήλωσε η Πρόεδρος της οργάνωσης NARAL Pro-Choice America, υπογραμμίζοντας ότι μια ημερομηνία λήξης για την απόφαση Roe v. Wade θα απαιτήσει από τους ακτιβιστές να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τακτικές.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να κλιμακώσει την κριτική του σε άλλες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Ο ίδιος έχει σταθεί επανειλημμένως ένα σχέδιο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Γερουσιαστών που θα αυξήσει τους φόρους για τους ανθρώπους στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας εισοδήματος και θα αναγκάσει ομοσπονδιακά προγράμματα όπως η κοινωνική ασφάλιση να επανεγκρίνονται κάθε πέντε χρόνια.

«Έχω προσφέρει ένα διαφορετικό σχέδιο – ένα σχέδιο που έχει τις ρίζες του στις αμερικανικές αξίες της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας» δήλωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα σταματήσουν στις αμβλώσεις και θα μπορούσαν να στοχεύσουν και άλλα δικαιώματα που κερδήθηκαν μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως η πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων ή ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα