ΑΘΗΝΑ
05:22
|
01.03.2024
Ζητούν να ανακληθεί η απόλυση συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Εφετείο η προσφυγή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. για αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ).

Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στην απεργία όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Υπηρεσία για την απόλυση συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Εφετείο η προσφυγή τους κατά πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για μη παράταση των συμβάσεών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΥΑ:

Μετά από δύο δικαστικές νίκες επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των αδίκως απολυμένων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Μάιο του 2020, το Δεκέμβριο του 2021 δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις επί των αγωγών των 14 συναδέλφων/ισσών που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Ο Πρωτοδίκης που έκρινε τις αγωγές, κατέρριψε την επιχειρηματολογία του Υπουργείου περί «μη παράτασης» των συγκεκριμένων συμβάσεων, μιλώντας για απολύσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο Πρωτοδίκες, δικαίωσε τις συναδέλφισσες μόνο εν μέρει, μη αναγνωρίζοντας την εξόφθαλμα άνιση μεταχείριση που υπέστησαν οι εν λόγω συναδέλφοι/ισσες έναντι των λοιπών 800 περίπου συμβασιούχων του Υπουργείου, όσον αφορά την μη παράταση των συμβάσεων εργασίας τους το 2020.

Το Υπουργείο στηριζόμενο στις αποφάσεις επί των αγωγών, ενημέρωσε στις 26/04/2022 τις συγκεκριμένες συναδέλφισσες ότι διακόπτεται η εργασία τους, ενώ πρόσφατα πέρασε με στο ν.4915/2022 διάταξη για παράταση όλων των συμβάσεων εργασίας της ΥΠΥΤ για ένα έτος με δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ενώ πριν λίγες μέρες παράτεινε τις συμβάσεις του συνόλου των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου για ένα τουλάχιστον έτος. Σημειώνουμε μάλιστα ότι από πλευράς των συναδελφισσών έχει ασκηθεί έφεση η οποία εκκρεμεί στο Εφετείο. 

Το Υπουργείο για ακόμα μια φορά εκτίθεται: Νομικά, καθώς το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις απόλυσης στις συναδέλφισσες αντίστοιχες με τους/ις αορίστου χρόνου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μελλοντικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα υπαλλήλων ΙΔΑΧ, αλλά κι επειδή το επιχείρημα που χρησιμοποίησε για να απολύσει τις συναδέλφισσες περί μετάβασης σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καταρρίφθηκε ως προσχηματικό από την τροπολογία στο ν. 4915/2022. 

Ηθικά, καθώς προχώρησε στην απόλυση δέκα συναδελφισσών, από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται σε κύηση κι έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολιτικά, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που απολύονται -για δεύτερη φορά – Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη συνδικαλιστικού οργάνου. 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να βρει τρόπο να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 10 συναδέλφισσες και να παύσει η α λα καρτ εφαρμογή της νομοθεσίας εις βάρος τους. Σε μια εποχή υγειονομικής κι οικονομικής κρίσης, με αβέβαιο μέλλον, και με τις ανάγκες του Υπουργείου να αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καμία/κανένας δεν περισσεύει.

Ζητάμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ικανοποίηση των αιτημάτων μας για άμεση επαναφορά των συναδελφισσών στην εργασία, οι οποίες αποτελούν το πιο έμπειρο δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου, μετρώντας 7 και 8 έτη υπηρεσίας και οι οποίες έχουν συνεισφέρει πολλά με την εξειδίκευσή τους στο πεδίο. 

Ζητάμε από τον Υπουργό να αναγνωρίσει την επένδυση που είχε κάνει η Υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια και να συνυπολογίσει την δυσανάλογη ζημία που υφίσταντο οι συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν ξανά την ανεργία σε μια τόσο δύσκολη εποχή. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

Πού δρουν οι περισσότερες συμμορίες ανηλίκων

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά του μακελειού στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα