ΑΘΗΝΑ
12:18
|
20.04.2024
Ο ισραηλινός στρατός ξεκινά έρευνα, για μία μάλλον προφανή υπόθεση δολοφονίας δημοσιογράφου από τις κατοχικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, Αβίβ Κοχάβι διαβεβαίωσε απόψε πως θα διενεργηθεί πλήρης έρευνα» για την δολοφονία της 51χρονης δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ (ή Σιρίν Αμπού Άκλα όπως είναι το επίθετό της στα αραβικά) που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ενώ κάλυπτε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα την εισβολή των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Παρά το γεγονός πως οι επτά δημοσιογράφοι που κάλυπταν την εισβολή στην Τζενίν διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι κοντά τους παρά μόνον δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ο Κοχάβι επέμεινε στο αφήγημα περί «εκτεταμένων πυρών κατά των δυνάμεών μας από Παλαιστίνιους». 

IDF Chief of Staff Aviv Kohavi speaks from a military base in the West Bank, on May 11, 2022. (Israel Defense Forces)

Ισχυρίστηκε ακόμη πως η 51χρονη δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε «βρισκόταν μέσα στο πεδίο μαχών». Στη συνέχεια ωστόσο ισχυρίστηκε πως «δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί από ποιανού τα πυρά χτυπήθηκε» και ακολούθως εξέφρασε… «λύπη» για τον θάνατό της που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και τις δημοσιογραφικές ενώσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Αφού επανέλαβε τα περί «ειδικής ομάδας» που αναλάβει την «διερεύνηση της υπόθεσης» έπλεξε το εγκώμιο των Ισραηλινών στρατιωτών λέγοντας:

«Οι στρατιώτες λειτούργησαν υπό πυρά και έδειξαν κουράγιο και αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειάζεται».

Τη σκυτάλη των δηλώσεων περί έρευνας πήρε στη συνέχεια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μιλώντας στο ισραηλινό πολύγλωσσο δίκτυο i24News.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε πως «αναζητούν την αλήθεια». Παρέκαμψε το αίτημα για διεθνή έρευνα, που ζήτησε νωρίτερα σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή και το αραβικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα, στο οποίο η αδικοσκοτωμένη δημοσιογράφος δούλευε από το 1997, επικαλούμενος τον επαγγελματισμό του ισραηλινού στρατού.

Κληθείς να σχολιάσει από τον δημοσιογράφο του i24news την ανακοίνωση της παλαιστινιακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας που έκανε την εξέταση στη σορό της δημοσιογράφου αναφέροντας πως δεν μπορεί να εξακριβώσει από πού ακριβώς και πώς χτυπήθηκε, δήλωσε άγνοια. Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εξακριβωθεί ποτέ η αλήθεια, απάντησε εκφράζοντας την ελπίδα πως το ερώτημα θα απαντηθεί μέσω έρευνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα