ΑΘΗΝΑ
16:22
|
17.05.2022
Αντίθετες στην ανέγερση χιλιάδων κατοικιών σε περιοχή της Δυτικής Όχθης δηλώνουν 15 ευρωπαϊκές χώρες καλώντας το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του.
Photo: Taqi Spateen
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία τους για την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ισραήλ να επιτρέψει την ανέγερση περισσότερων από 4.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών 15 ευρωπαϊκών χωρών και καλούν τις ισραηλινές αρχές να ανακαλέσουν την σχετική απόφαση. 

Σημειώνεται ότι προσφατα ο αρμόδιος φορέας του Ισραήλ ενέκρινε οριστικά την κατασκευή 2.791 μονάδων, ενώ περισσότερες από 1.600 ακόμη κατοικίες έχουν ήδη  περάσει την πρώτη φάση της διαδικασίας και αναμένεται η τελική τους έγκριση. 

Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συνυπογράφουν τη δήλωση (Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία) υπογραμμίζουν παράλληλα ότι οι νέες οικιστικές μονάδες «θα αποτελέσουν ένα πρόσθετο εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών», ενώ οι ισραηλινοί οικισμοί «παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και στέκονται εμπόδιο σε μια δίκαιη, διαρκή και ολιστικού τύπου ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Την ίδια ώρα, θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, τονίζοντας ότι αυτή απειλείται, μεταξύ άλλων από την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ισραήλ, καθώς και από τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις που πλήττουν τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.  

«Από αυτή την άποψη, καλούμε επίσης τις ισραηλινές αρχές να μην προχωρήσουν σε καμία προγραμματισμένη κατεδάφιση ή έξωση, ιδιαίτερα στο Masafer Yatta» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ σχετικά με την κατεδάφιση οκτώ παλαιστινιακών χωριών και την έξωση περισσότερων από 1.300 Παλαιστινίων από την  περιοχή Masafer Yatta, νότια της κατεχόμενης πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη υπενθυμίζοντας στο Ισραήλ τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι βίαιες ατομικές ή μαζικές μετακινήσεις και η απέλαση προστατευόμενων προσώπων από τα κατεχόμενα εδάφη, απαγορεύονται, ανεξαρτήτως των κινήτρων» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας πως «ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον παλαιστινιακό πληθυσμό και να μην τον εκτοπίζει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λουξεμβούργο: «Παζάρια Ερντογάν για ΝΑΤΟ, προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή»

Κορονοϊός: 6.252 νέα κρούσματα και 685 επαναλοιμώξεις – 21 θάνατοι

Φινλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την υποβολή αίτησης ένταξης στο NATO

Μοράλες: Kαλό θα ήταν η Βολιβία να φύγει από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα