ΑΘΗΝΑ
03:09
|
19.04.2024
Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα του θα επικυρώσει την αντιιμπεριαλιστική της θέση, καθώς και την κυριαρχία και ανεξαρτησία της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεδομένου του αποκλεισμού της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και της Κούβας, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες αναγνώρισε και επικρότησε την απόφαση αρκετών ηγετών της Λατινικής Αμερικής να μην συμμετάσχουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες, στις αρχές Ιουνίου.

Στις 3 Μαΐου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Μπράιαν Νίκολς, ανακοίνωσε ότι η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα «δεν θα λάβουν προσκλήσεις» στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, με την κατηγορία ότι αυτές οι χώρες δεν σέβονται τον «δημοκρατικό χάρτη» των ΗΠΑ.

«Υπογραμμίζουμε τη γενναία απόφαση του Προέδρου μας Λούις Άρσε, του Προέδρου Λόπεζ Ομπραδόρ του Μεξικού και των χωρών της Καραϊβικής που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας δεν θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, η οποία θα είναι μια Σύνοδος Κορυφής των ΗΠΑ, Σύνοδος Κορυφής υποταγής, εκβιασμού και τιμωρίας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας μέσω Twitter.

Ο Έβο Μοράλες είπε επίσης σχετικά ότι «ενώπιον του αποκλεισμού των ΗΠΑ χωρών που απελευθερώθηκαν από την ηγεμονία τους, θα ήταν μάλλον πολύ καλό για τη Βολιβία να αποχωρήσει από τον OAS [τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών]».

Σε tweet που δημοσίευσε την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα του θα επικυρώσει την αντιιμπεριαλιστική της θέση, καθώς και την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Βολιβίας, αλλά και την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του έθνους του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, οι προσκλήσεις για τη σύνοδο κορυφής δεν έχουν αποσταλεί ακόμη και αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου, με θέμα της «Χτίζοντας ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον» για το δυτικό ημισφαίριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα