ΑΘΗΝΑ
11:37
|
25.04.2024
Με επιστολή προς την Βρετανή ΥΠΕΞ ζητά να μην επικυρωθεί η απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέση στο αίτημα προς την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ να μην επικυρώσει την απόφαση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, πήρε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Σε επιστολή προς τη Βρετανή υπουργό, που έδωσε στην δημοσιότητα, η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει το γεγονός ότι η έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματά του που δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις στην Ελευθερία του Τύπου, όσο και τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση στην οποία θα υποβαλλόταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ,  η εκτίμησή μου ως Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ότι δεν πρέπει να εκδοθεί», σημειώνει η Επίτροπος σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στην επιστολή της η Επίτροπος, επισημαίνει επίσης ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία εκείνων που δημοσιεύουν διαβαθμισμένες πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αποκαλύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίτροπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα είχε τεράστιες συνέπειες, όσο αφορά στην ελευθερία των Μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε τελικά να εμποδίσει τον Τύπο να εκπληρώσει το καθήκον του ως πηγή πληροφοριών και θεσμός ελέγχου στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα