ΑΘΗΝΑ
14:54
|
21.05.2024
Νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έπεσε ο 17χρονος Παλαιστίνιος Amjad al-Fayyed, ενώ ένας ακόμη 18χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμη ένας έφηβος προστέθηκε στην λίστα των δολοφονιών του ισραηλινού καθεστώτος άπαρτχαϊντ νωρίς το Σάββατο, καθώς 17χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος στη συνέχεια τσυτοποιήθηκε ως ο  Amjad al-Fayyed, έπεσε νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας μετά την εισβολή στρατευμάτων στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής όχθης, ενώ ένας ακόμη 18χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι πυροβολισμοί, οι οποίοι κατά το Ισραήλ σημειώθηκαν μετά από επίθεση που δέχθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του από διερχόμενο όχημα, εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press. Πρόκειται για «απάντηση» του Ισραήλ σε μια σειρά επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ, με αρκετούς από τους επιτιθέμενους να προέρχονται από την περιοχή της Τζενίν, η οποία είναι γνωστή ως προπύργιο Παλαιστίνιων μαχητών.

Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα ενημέρωσης καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ περί αναγκαίας άμυνας σε παλαιστινιακά πυρά το Σάββατο και επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαΐου, Παλαιστίνια δημοσιογράφος του  Al Jazeera Σιρίν Αμπού ακλέχ δολοφονήθηκε  κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ και ενώ φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να αναγνωρίζονται με σαφήνεια ως εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης. Η οικογένειά της, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η Παλαιστινιακή Αρχή και μάρτυρες κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πυροβόλησε την ανταποκρίτρια του καναλιού του Κατάρ, με τον ΟΗΕ να ζητά την διεξαγωγή «άμεσης, διαφανούς, ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας» για τον θάνατο της δημοσιογράφου και να καταδικάζει «απερίφραστα» την δολοφονία της, η οποία, όπως τονίζει ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου. Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εκείνη την ώρα υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών και δεν είναι σαφές αν η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της από ισραηλινά ή παλαιστινιακά πυρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νέα τελεσίγραφα σε φοιτητές που κινητοποιούνται για την Παλαιστίνη

Τη Ρώμη και τη Φλωρεντία θα επισκεφθεί η Σακελλαροπούλου

Νέα Καληδονία: «Εύθραυστη» ηρεμία και αποχώρηση Νεοζηλανδών και Αυστραλών

Ένας νεκρός από αναταράξεις σε πτήση Boeing Λονδίνο-Σιγκαπούρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα