ΑΘΗΝΑ
00:46
|
20.04.2024
Συνέκρινε τις προτάσεις του γηραιού Αμερικανού διπλωμάτη, για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, με την προσπάθεια κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή τις δηλώσεις του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία συνόρων κατά μήκος της «γραμμής επαφής» στο Ντονμπάς, όπως υπήρχε την παραμονή της ρωσικής εισβολής.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Ό,τι κι αν κάνει το ρωσικό κράτος, υπάρχει κάποιος που λέει: «ας λάβουμε υπόψη τα συμφέροντά του». Ο ακούσαμε ξανά φέτος στο Νταβός. Παρά τους χιλιάδες ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία. Παρά τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών. Παρά την Μπούχα και τη Μαριούπολη, κλπ»

«Η Ρωσία τα έχει κάνει όλα αυτά στην Ευρώπη. Κι όμως, στο Νταβός, για παράδειγμα, ο κ. Κίσινγκερ αναδύεται από το βαθύ παρελθόν και λέει ότι ένα κομμάτι της Ουκρανίας πρέπει να δοθεί στη Ρωσία».

Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος την Τρίτη στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ, ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε αναφέρει ότι «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante (προηγούμενη κατάσταση)», υποδηλώνοντας προφανώς ότι η Ουκρανία συμφωνεί να εγκαταλείψει μεγάλο μέρος του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Ο Ζελένσκι συνέκρινε τις απόψεις του Κίσινγκερ με την προσπάθεια κατευνασμού της ναζιστικής Γερμανίας το 1938. «Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι στο 2022 αλλά στο 1938 και νόμιζε ότι μιλούσε σε κοινό όχι στο Νταβός αλλά στο τότε Μόναχο», είπε, αναφερόμενος στη Συμφωνία του Μονάχου, η οποία υπογράφηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία το και άνοιξε το δρόμο στη ναζιστική Γερμανία να προσαρτήσει τη δυτική τσεχοσλοβακική επικράτεια.

«Παρεμπιπτόντως, το 1938, όταν η οικογένεια του κ. Κίσινγκερ διέφευγε από τη ναζιστική Γερμανία, ο ίδιος ήταν 15 ετών και τα καταλάβαινε όλα τέλεια», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, «και κανείς δεν τον άκουσε τότε να υποστηρίζει ότι ήταν απαραίτητο να προσαρμοστεί στους Ναζί αντί να φύγει ή να τους πολεμήσει».

Ο Ζελένσκι αποκάλεσε αυτούς που συμβουλεύουν το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία «σπουδαίους γεωπολιτικούς αναλυτές», που δεν ενδιαφέρονται για τους απλούς ανθρώπους, «τα εκατομμύρια των απλών Ουκρανών που ζουν στην περιοχή που μας προτείνουν να ανταλλάξουμε με την ψευδαίσθηση της ειρήνης» είπε.

Πηγή: CNN, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα