ΑΘΗΝΑ
02:17
|
03.05.2024
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρέστη στην κηδεία της 86χρονης που σκοτώθηκε από επίθεση ενόπλου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για την άμεση απαγόρευση της πώλησης βαρέων επιθετικών όπλων απηύθυνε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, στον απόηχο των δύο πρόσφατων πολύνεκρων μαζικών επιθέσεων στο Ουβάλντε του Τέξας και στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος παρέστη στην κηδεία της 86χρονης Ρουθ Γουίτφιλντ που έπεσε νεκρή από τα πυρά ενόπλου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου.

Δέκα ημέρες αργότερα 19 παιδιά και δύο ενήλικες έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση ενός 18χρονου σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας.

«Αρκετά με την ένοπλη βία», είπε η Κάμαλα Χάρις αναφερόμενη στις δύο πρόσφατες ένοπλες επιθέσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει τη χώρα στο πένθος και επανέφεραν στην επικαιρότητα το ζήτημα της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. «Όλοι πρέπει να ξεσηκωθούμε και να συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στη χώρα μας και ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε η Κάμαλα Χάρις στους παρευρισκόμενους στην κηδεία. Πρόσθεσε ότι η λύση είναι ξεκάθαρη – και περιλαμβάνει αλλαγές όπως βελτίωση των ελέγχων του ιστορικού των αγοσταστών όπλων αλλά και την ολική απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων.

«Γνωρίζετε τι είναι το επιθετικό όπλο;» ρώτησε και εξήγησε: «Σχεδιάστηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό: να σκοτώνει γρήγορα ανθρώπους. Ένα όπλο επίθεσης είναι ένα όπλο πολέμου, και δεν έχει καμία θέση σε μια κοινωνία των πολιτών», τόνισε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο 18χρονος δράστης της επίθεσης στο Ουβάλντε είχε στην κατοχή του δύο ημιαυτόματα τουφέκια τύπου AR-15. Μάλιστα, το ένα εξ αυτών φέρεται να το είχε αγοράσει μετά τα γενέθλιά του. Ο 18χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Στο σπίτι η αστυνομία βρήκε έως και 1.657 φυσίγγια και 60 γεμιστήρες. Ο δράστης της επίθεσης στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, επίσης 18 ετών, είχε αγοράσει νόμιμα το δικό του όπλο τύπου AR-15.

«Γιατί να μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα όπλο που μπορεί να σκοτώνει χωρίς τουλάχιστον να γνωρίζουμε το ιστορικό του και το ποινικό του», αναρωτήθηκε η Κάμαλα Χάρις.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής διχάζει τις ΗΠΑ, με σχεδόν όλους τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ισχυρότερους ελέγχους, σε σύγκριση με μόλις το 24% των Ρεπουμπλικανών. Το ισχυρό λόμπι της «Εθνικής Ένωσης Όπλων» (NRA) «επενδύει» σημαντικά στηρίζοντας τις πολιτικές καριέρες γερουσιαστών στο Κογκρέσο ώστε να μην αλλάξει η νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα